Hvad er Fremtidslaboratoriet?

Fremtidslaboratoriet er en indgang til en eventyrlig digital verden, som kun venter på, at lærere og elever tager springet og går igang med at lege. Vores ambition er ganske enkelt at gøre det let og sjovt at bruge digitale redskaber i undervisningen.

Sammen med en flok vaskeægte skolelærere, vores Fremtidslaboranter, udvikler vi opgaver og temaer, som kan bruges direkte i undervisningen. Opgaverne tager udgangspunkt i folkeskolens 'Fælles mål' og introducerer digitale redskaber i undervisningen. Der ligger hobevis af gratis digitale redskaber af høj kvalitet på internettet og denne ressource skal selvfølgelig ud i klasserne. Derfor har vi håndplukket de bedste redskaber og lavet guides, så det er let at komme igang. Med opgaverne får du og dine elever hands-on-erfaring med web 2.0-begreber som blogging, sharing, sociale netværk, wiki osv.. Ude i klasserne afholder vi workshops, hvor materialet får sin ilddåb. Man kan sige, at Fremtidslaboratoriet.dk er et sølvfad, hvor vi serverer gennemtestede opgaver, redskaber og temaer.

Hvorfor ikke aflevere den næste stil som en blog, uploade fysikforsøget på YouTube eller dele links om dansk lyrik via Diigo?

Evnen til at jonglere og kommunikere med it og digitale medier er afgørende i fremtiden - og fremtiden er i morgen. Styrken i at kunne formidle i det fælles digitale sprog, er vigtig for den enkeltes plads i læringsmiljø og samfund, og beherskelsen af innovation og ny teknologi er et af de absolut vigtigste fundamenter for fremtid og vækst. Med Fremtidslaboratoriet er du et skridt foran og kan nemt inddrage digitale redskaber og ny teknologi i din undervisning. Giv dine elever et forspring ind i den digitale fremtid!

Hvordan startede det?

I 2009 etablerede Innovation Lab et samarbejde omkring Fremtidslaboratoriet med LEGO, VESTAS, Region Midt og Horsens Kommune med et pilotår i 2009/2010. Fokus var 'Fremtiden med inddragelse af viden om it, teknologi og innovation', og det har ikke ændret sig siden. Nu tager vi fat på Fremtidslaboratoriets tredie leveår med masser af erfaringer fra skoler og ungdomsuddannelser i rygsækken. Billund Kommune er ny samarbejdspartner, og vi har allerede afholdt flere spændende workshops i kommunen.

I dag er Fremtidslaboratoriet samarbejdspartner med Innovation Lab, og arbejder fokuseret på at hjælpe lærere, elever og skoler med at få greb om de digitale muligheder for læring.

Nyt Fremtidslaboratorie - nu med Fremtidslaboranter

I foråret 2011 besluttede vi os for at bygge om på Fremtidslaboratoriet.dk. Vi tog ud på skolerne og spurgte lærere og elever til råds. Dét Fremtidslaboratorie du her besøger, er et resultat af alle vores dygtige og ivrige lærere og elevers uvurdérlige råd. Efter lærernes ønske har vi f.eks. organiseret alle opgaver i fag og klassetrin, så det er let at finde relevante opgaver. Hvis du er lærer, virker dét valg nok oplagt for dig - og netop derfor vil vi gerne have dig med i vores korps af Fremtidslaboranter. Selvom Fremtidslaboratoriet nu står klar til brug, står intet stille - kontakt os endelig, hvis du har idéer til forbedringer.

Må vi komme på besøg?

Du kan også få besøg af Fremtidslaboratoriet på din skole. Vi tager ud med digitale workshops, innovationsworkshops og vores Roadlab til hele landet og inspirerer med ny teknologi og viden om innovation ude i klasseværelserne. Se vores 'Ud af huset'-aktiviteter.