Spis dit skrald

Hvert år smider hver dansker mere end 63 kg mad i skraldespanden og supermarkedet flere tons mad. Mad som sagtens kunne være spist. Lær eleverne om ansvarlighed og madspild i forbindelse kreativitet i hjemkundskab.
Fag: Madkundskab
Klassetrin: 7.-10. klasse
Tidsforløb: 4 lektioner
Udarbejdet af:
Senest opdateret:
06. march 2012

Intro til opgaven

I opgaven skal eleverne bruge deres kreativitet til at kreere opskrifter ud fra mad, der ellers ville være smidt i skraldespanden. Maden tager de med hjemmefra og er altsammen mad, der snart kasseres derhjemme. Et par hengemte gulerødder eller en pakke rugbrød, der ikke bliver spist. Opgaven giver eleverne indblik i deres rolle som forbrugere i et samfund og en forståelse af bæredygtighed. Eleverne skal sammenligne, tilberede og vurdere kvaliteten af forskellige fødevarer og råvarer. 

Elevernes research og diskussion af emnet kan sammen med billeder af skraldet, som bliver forvandlet til en skøn ret, blive til en præsentation ved brug af værktøjet Prezi. Eleverne får igennem opgaven både en teoretisk og en praktisk viden på området omkring samfund, etik og fødevarer.

Som indledning kan der evt. vises dokumentaren ”Spis Skraldet” fra DR2, der har fokus på det store spild af mad, som også findes i Danmark. 


Redskaber, der skal bruges

Google Search

www.google.com

Det er ikke for ingenting, at Google er den mest dominerende søgemaskine i verden. Brug Google Search til researchfasen, når der arbejdes med opgaver og præsentationer. Få mere præcise søgeresultater med disse søgetips.

Gå til guiden

Prezi

http://prezi.com/

Med Prezi kan du lave sjove og dynamiske præsentationer. Drop de gamle slides og lav i stedet én stor baggrund, hvor du placerer alt indhold og derefter laver en rækkefølge. Prezi er afløseren til Power Point.

Gå til guiden

Wordpress

http://wordpress.com/

En blog er en hjemmeside, hvor man løbende tilføjer f.eks. tekst og billeder som nye blogindlæg med dato på. Blog-formatet er derfor særligt velegnet til at dokumentere forløb. Med en blog kan man afprøve nye roller som skribent og medieformidler.

Gå til guiden

Klar, parat, start!

  1. Undersøg emnet madspild på nettet. Start evt. med hjemmesiderne www.stopspildafmad.dk og www.mindremadspild.dk

  2. Tag en snak på klassen om, hvorfor det er vigtigt at mindske madspild.

  3. Del jer op i grupper af 3-4 elever, så I har forskellige madvarer i jeres gruppe.

  4. Diskuterer i grupperne, hvorfor de forskellige madvarer skulle smides ud. Benyt Google Search til at undersøge, hvad I kan tilberede ud fra jeres medbragte madvarer eller lav jeres helt egen ret. Smag på jeres "skralde-mad".

  5. Husk at alle grupper løbende skal bruge en smartphone eller et kamera for at tage billeder af madvarernes vej fra skrald til lækker spiselig ret. Start med et billede af råvarerne. Husk også at notere, hvad I gør med maden og hvorfor.

  6. Alt det I finder, opskrifter, sites, debatter på nettet og billeder skal I samle i en præsentation omkring ”skrald” i madlavning vha. Prezi. I præsentationen skal I reflektere over jeres egne vaner, når det gælder madspild.

  7. De færdige Prezis lægges op i klassens blog og I kan fremlægge for hinanden.


Allerede færdig?

Beregn hvad et kilo mad i gennemsnittet koster (brug evt. nettet til hjælp). Derefter kan du beregne hvor mange penge en person med et madspild på 63 kilo om året kan spare. Er det f.eks. så mange penge så du kunne købe en ny cykel hvert år?

Forberedelse

  1. Hjælp eleverne med at afgøre om de medbragte varer kan bruges eller egentlig er skrald.

Tip

Husk at snakke om, hvad man kan tage med og hvad man ikke kan tage med. Skriv evt. besked til hjemmet, så de er med på eksperimentet.