Spis "ukrudtet"

Vi har i mange år overset naturens mange spiselige råvarer, der gror frit omkring os, men nu har de fået en hovedrolle i den danske gastronomi. Lad eleverne gå på jagt i "ukrudtet" og find nye råvarer til hjemkundskab.
Fag: Madkundskab
Klassetrin: 7.-10. klasse
Tidsforløb: 4 lektioner
Udarbejdet af:
Senest opdateret:
06. march 2012

Intro til opgaven

I denne opgave skal eleverne finde og arbejde med naturens råvarer. Der er masser af urter og "ukrudt" derude, der er gode at kende og gode at spise. Først skal eleverne lære de forskellige urter og andre skatte fra naturen at kende og samle vigtig information på en blog eller på en hjemmeside. Hvordan ser de ud? Hvad er planternes kendetegn? Hvor gror de? Og så går jagten ind. Det kan være en god idé at få hjælp af en naturvejleder første gang, I er på tur i lokalområdet. 

Inden jagten går i gang, kan I eventuelt introducere opgaven med følgende videoer 

 
b. DR 2 programmet Kanonføde: http://www.dr.dk/nu/player/#/kanon-foede/879
 

Forslag til, hvad I kan gå på jagt efter: 

Stranden: Strandkål, Salturt, Tang (husk væk fra udløb), Hesterejer, Muslinger, Hyben

Skoven: Brændenælde, Skovsyre, Bøgeblade, Ramsløg, Hyld, Svampe

Egn/Hegn: Kløverblomster, Brændenælde, Spæde mælkebøtte skud, Skvalderkål, Bellis, Vejbred, Gederams, Hyld 

Opgaven handler ydermere om, at give eleverne inspiration til at bruge disse planter i deres madlavning. De indsamlede skatte bringes derfor hjem i køkkenet og eleverne tilbereder retter på baggrund af opskrifter, de har fundet på nettet eller i en kogebog. 

Har I fundet et godt sted med fx ramsløg eller hyld, så kan I evt. markere med en "knappenål" på smartphonen (vælg Kort eller Google Maps) og dele placeringen med parallelklassen. 


Redskaber, der skal bruges

Google Search

www.google.com

Det er ikke for ingenting, at Google er den mest dominerende søgemaskine i verden. Brug Google Search til researchfasen, når der arbejdes med opgaver og præsentationer. Få mere præcise søgeresultater med disse søgetips.

Gå til guiden

Wordpress

http://wordpress.com/

En blog er en hjemmeside, hvor man løbende tilføjer f.eks. tekst og billeder som nye blogindlæg med dato på. Blog-formatet er derfor særligt velegnet til at dokumentere forløb. Med en blog kan man afprøve nye roller som skribent og medieformidler.

Gå til guiden

WIX

http://www.wix.com/

Med WIX kan I lave jeres egne hjemmesider af meget høj kvalitet. Med Wix Express når I hurtigt frem til et godt resultat. Med Wix Editor har I masser af redigeringsmuligheder. Brug WIX til klassens hjemmeside eller udvikl hjemmesider til jeres virksomhed i projektugen.

Gå til guiden

Klar, parat, start!

  1. Gå sammen i grupper (måske har I allerede dannet grupper i hjemkundskab). Se programmet Kanonføde fra DR2 og indslaget om gratis og sund mad fra naturen på TV2 fælles på klassen.

  2. Nu skal gruppen selv i gang med at lære naturens skatte at kende. Hvad er ramsløg, hvad er gedehams, hvad er skvalderkål? osv. osv. Find information om de forskellige urter på nettet og saml jeres information på en blog (Wordpress) eller på en hjemmeside (Wix). Læg billeder op og beskrivelser af urterne. Hvordan smager de? Hvad kan de bruges til? Saml også opskrifter, I finder og læg dem op på bloggen eller på hjemmesiden.

  3. Gode "skatte" at lede efter: Stranden: Strandkål, Salturt, Tang (husk væk fra udløb), Hesterejer, Muslinger, Hyben Skoven: Brændenælde, Skovsyre, Bøgeblade, Ramsløg, Hyld, Svampe Egn/Hegn: Kløverblomster, Brændenælde, Spæde mælkebøtte skud, Skvalderkål, Bellis, Vejbred, Gederams, Hyld

  4. Nu skal I selv ud at finde urter og planter fra naturen. I ved hvordan de ser ud, dufter, smager osv., så I har en chance for at finde dem. Måske kender jeres lærer gode steder, måske kan en lokal naturvejleder hjælpe.

  5. Tag billeder af det, I finder og tag det med hjem.

  6. Bestem jer for, hvilke retter I vil lave og fortæl jeres lærer om ideerne, inden I går i gang. Måske har I fundet en god opskrift på nettet, I vil prøve af. Måske har I selv fundet på en opskrift.

  7. Tag billeder af processen og læg dem op på blog eller hjemmeside sammen med opskrift. Husk også at lægge billeder op af smagsprøverne, når I sidder og hygger jer omkring bordet. Bon appetit!


Allerede færdig?

Find flere opskrifter med "ukrudt" eller andre finurlige ingredienser.

Forberedelse

  1. Opgaven kan kobles med biologi og evt. en naturvejleder fra lokalområdet.

Tip

Inspiration kan du finde i bogen "Spis dit ukrudt" af Anemette Olesen