Ideer, der hjælper!

I sommeren 2011 gik Fremtidslaboratoriet i tænkestorm med 10.000 seje danske spejdere, der alle lagde hovederne i blød for at finde lavtekniske løsninger på problemer i tredjeverdenslande. I kan gøre det samme!

Vi har samlet nogle sjove og tankevækkende opgaver, som eleverne kan kaste sig over, der alle har det udgangspunkt, at de beskæftiger sig med at gøre en forskel for tredjeverdenslande. Opgaverne kræver, at I tænker i lavteknologiske løsninger, sætter jer ind i aktuelle problemstillinger og taler om, hvad I forstår ved social innovation.

Det er både sjovt, lærerigt og indsigtsfuldt at udvikle produkter eller services til tredjeverdenslande, så spænd opfinderhatten stramt om hovedet og diskuter, hvordan I kan løse problemer med low-tech og high-impact!


Hold geden tør

Fag: Natur/teknologi Klassetrin: 4.-6. klasse Tidsforløb: 2 lektioner

Belg Mamo bor i Uganda. Han har fået en ged af Folkekirkens Nødhjælp og kan nu give sine børn mælk. Hjælp Belg Mamo med at bygge et gedehus, så geden ikke bliver syg i regntiden.

Se opgave

Flyt vand

Fag: Natur/teknologi Klassetrin: 4.-6. klasse Tidsforløb: 2 lektioner

Familien Ubuntu bor i en landsby i Zambia, men de mangler rent drikkevand. Nu har de endelig fået en brønd i landsby, men de mangler et system til at pumpe vandet op fra brønden. Hjælp familien med et pumpesystem, så de kan få rent drikkevand.

Se opgave

Rose og markedspladsen

Fag: Matematik Klassetrin: 4.-6. klasse Tidsforløb: 2 lektioner

Rose har sin egen køkkenhave i Zambia og sælger grøntsagerne i nabobyen. Hjælp Rose med at komme hurtigt til markedet, så hun kan få en god plads og dermed en god pris.

Se opgave

Lys til lektier

Fag: Fysik/kemi Klassetrin: 7.-10. klasse Tidsforløb: 2 lektioner

Simon er 12 år gammel og bor i en landsby i Uganda. Han går i skole og efter skole hjælper han sin far i marken. Når Simon kommer hjem er det mørkt og han mangler lys til lektielæsning. Hjælp Simon med at skabe lys, så han kan læse lektier om aftenen.

Se opgave

Oversvømmelse i Bangladesh

Fag: Idræt Klassetrin: 7.-10. klasse Tidsforløb: 2 lektioner

Hvert år i regntiden bliver Bangladesh ramt af massive oversvømmelser og ofte bliver husene skyllet væk af vandmasserne. Familien Nuakhalis hjem er skyllet bort og I skal hjælpe dem med at komme i sikkerhed.

Se opgave

Simon har sukkersyge

Fag: Fysik/kemi Klassetrin: 7.-10. klasse Tidsforløb: 4 lektioner

Simon er 13 år og bor i en fattig landsby i Tanzania. Han har desværre fået sukkersyge og har brug for at opbevare sin insulin køligt. Hjælp Simon med en løsning, der kan opbevare insulinen så køligt som muligt, så længe som muligt.

Se opgave

Lossepladsen

Fag: Samfundsfag Klassetrin: 7.-10. klasse Tidsforløb: 4 lektioner

Naomi bor på en losseplads i Tegucicalpa i Honduras og vil gerne gå i skole. En lærer kommer forbi en gang om ugen, men desværre har han ingen undervisningsmaterialer med. Lav undervisningsmaterialer til de børn, der bor på lossepladsen.

Se opgave