Avisforsider med et twist

Medierne smelter sammen og formidlingsmulighederne udvides konstant. Men avisforsiderne online ligner fortsat papirudgaven utrolig meget. Lad eleverne byde ind på, hvordan de online avisforsider kan sælge nyhederne på nye og interaktive måder.
Fag: Dansk
Klassetrin: 7.-10. klasse
Tidsforløb: 2 lektioner
Udarbejdet af:
Senest opdateret:
20. october 2011

Intro til opgaven

I denne opgave skal eleverne arbejde med kendte elementer fra avisforsiden og samtidig udfodre den klassiske avis. De kan enten arbejde i mindre grupper med 2-3 elever eller enkeltvist.

Eleverne skal finde frem til et emne eller en historie, som har nyhedsværdi, og formidle det på en interaktiv avisforside, som de laver i Glogster. De skal overveje, hvad de kan gøre, for at fange læsernes opmærksomhed og få dem til at ville læse videre inde i den fiktive avis. Til at gøre dette, kan de benytte sig af tekst, animationer, billeder og video. De har også mulighed for selv at optage video og tage billeder til avisen, hvis de mener, at det har en god effekt. Eleverne skal også overveje deres avis som koncept generelt, navngive den og tænke vinkel med i udarbejdelsen.

Der er mulighed for at diskutere forskellen på den klassiske papiravis og de muligheder de nye medier og mediekonvergensen giver. Afslutningsvist skal eleverne præsentere deres avisforsider, idéer og tanker for resten af klassen.


Redskaber, der skal bruges

Glogster

Glogster

Med Glogster kan I lægge pap, lim og farvekridt på hylden for en stund og i stedet skabe online plakater, der kombinerer tekst, billeder, video, grafik og lyd. Brug Glogster som et unikt præsentationsværktøj i f.eks. dansk, engelsk og billedkunst.

Gå til guiden

Kiosko

Kiosko

På Kiosko kan du se billeder af dagens avisforsider fra hele verden. Til hver avis er der også koblet et link direkte til avisens hjemmeside. Brug f.eks. Kiosko til at sammenligne dækningen af verdensnyheder alverdens aviser.

Gå til guiden

Klar, parat, start!

 1. Denne opgave kan løses alene eller i mindre grupper.

 2. Start med at åbne den mail, som din lærer har sendt til dig med login til Glogster. Kopier linket ind i en browser. Nu åbner Glogster. Ret dit navn, så de andre i klassen kan se, hvilken bruger du er og lav et password, som du kan huske.

 3. I et nyt faneblad åbner du Kiosko. Du skal nu researche og finde frem til de nyheder, som din forside skal formidle. Tjek eventuelt andre avishjemmesider til inspiration. Overvej, hvad din vinkel er: Skal det være humoristisk? Skal det have en politisk vinkel? Skal der være fokus på sport? Eller noget helt andet?

 4. Find og udarbejd de elementer, som du vil bruge på forsiden: Billeder, video og tekst. Når du har dem, er du klar til at sammensætte forsiden.

 5. Åben en ny Glog og start med at vælge en passende baggrund og lav det layout, som du vil anvende på forsiden.

 6. Nu skal du i gang med at placere dit indhold på forsiden. Hvor skal billederne sidde i forhold til teksten? Hvor skal videoerne placeres? Og er der andre elementer du vil tilføje? Overvej om din forside kommer til at ligne alle andre avisforsider, eller om den skiller sig ud, og hvorfor.

 7. Overvej, hvad det har af betydning, at du kan blande en masse forskellige medietyper på din avisforside. Formidler det historierne bedre - hvorfor/hvorfor ikke? Rammer det et bredere publikum? Hvad kræver det af ekstraarbejde, at skulle sammensætte en avis af mange medier?

 8. Præsentér til sidst din avisforside for klassen. Forklar, hvorfor du har gjort, som du har, og hvorfor du mener, at læserne får lyst til at læse videre inde i avisen.


Allerede færdig?

Hvis din computer har webkamera og mikrofon, kan du direkte i Glogster optage og indtale en kort video, hvor du enten som rapporter eller nyhedsvært, formidler en af nyhederne fra forsiden.

Forberedelse

 1. Opret en Education-konto på Glogster og tilføj dine elever til kontoen. Send login-informationerne til eleverne på mail. Se hvordan i guiden til Glogster her fra siden.

 2. Undersøg om skolen eller eleverne selv har computere med webkamera og mikrofon. Det giver flere muligheder i arbejdet med Glogster.

 3. Snak om, hvad en avisforside skal og kan indeholde. Der skal være nogle fængende overskrifter, nogle interessante billeder og nogle uafsluttede historier, som man kan læse mere om inde i avisen. Kan den også indeholde andre elementer?