Bauhaus

Bauhaus er også noget helt andet end et byggemarked! Undersøg Bauhaus-traditionens produktdesign, arkitektur og grafisk design i tysk. Eleverne samler det hele på en blog og bruger Bauhaus-typografien til design af både blog og en Glogster-plakat.
Fag: Tysk
Klassetrin: 7.-10. klasse
Tidsforløb: 4 lektioner
Udarbejdet af:
Senest opdateret:
08. december 2011

Intro til opgaven

Bauhaus var en tysk højskole for design og arkitektur som eksisterede fra 1919, og indtil til skolen blev lukket af nazisterne i 1933. Skolen var en af de mest indflydelsesrige kilder i den modernistiske periode og var også kendt for deltagelse i datidens samfundskritik. Bauhaus har stadig, den dag i dag, stor indflydelse på design og arkitektur.

I opgaven skal eleverne finde informationer om Bauhaus-skolen - design, arkitektur, typografi og historie - og samle deres materiale på jeres fælles Wordpress-blog. De skal f.eks. finde kendte arkitekter, bygninger og dansk design, der er inspireret af Bauhaus. Har I mere tid, er det en god idé at prøve kræfter med grafisk design a la Bauhaus i det digitale redskab Glogster. 

Kommer I til Berlin, så besøg Bauhaus Archiv Museum på Klingelhöferstrasse 14.


Redskaber, der skal bruges

Google Search

www.google.com

Det er ikke for ingenting, at Google er den mest dominerende søgemaskine i verden. Brug Google Search til researchfasen, når der arbejdes med opgaver og præsentationer. Få mere præcise søgeresultater med disse søgetips.

Gå til guiden

Wordpress

http://wordpress.com/

En blog er en hjemmeside, hvor man løbende tilføjer f.eks. tekst og billeder som nye blogindlæg med dato på. Blog-formatet er derfor særligt velegnet til at dokumentere forløb. Med en blog kan man afprøve nye roller som skribent og medieformidler.

Gå til guiden

Glogster

Glogster

Med Glogster kan I lægge pap, lim og farvekridt på hylden for en stund og i stedet skabe online plakater, der kombinerer tekst, billeder, video, grafik og lyd. Brug Glogster som et unikt præsentationsværktøj i f.eks. dansk, engelsk og billedkunst.

Gå til guiden

Klar, parat, start!

  1. Find ud af hvorfor Bauhaus-skolen blev lukket af nazisterne? I har ti minutter! Brug Google.

  2. Søg på ordet 'bauhaus' og sortér alt om byggemarkeder fra. Husk også at søge på billeder og snak om resultatet. Hvad lægger I mærke til? Kan I evt. genkende design fra Danmark?

  3. Søg også på 'bauhaus typografi'. Hvad lægger I mærke til? Hvad synes I om de forskellige fonte (skrifttyper)? Kender I dem i forvejen?

  4. Find ud af så meget som muligt om historien bag Bauhaus-skolen.

  5. Saml alt, både billeder og tekst om design, typografi, historie osv. på jeres blog. Saml jeres materiale i forskellige blogindlæg med forskellige overskrifter.

  6. Brug jeres viden om Bauhaus-typografi og grafisk design til jeres blogindlæg. Kan I skabe en stil på jeres blog, så nye læsere straks genkender inspirationen fra Bauhaus?

  7. Fortæl jeres klassekammerater om jeres forskellige blogindlæg - gerne på smartboardet eller med projektor.


Allerede færdig?

Brug Glogster og lav en plakat i Bauhaus-stil. Måske er det en invitation til en aften på skolen, hvor I fortæller om Bauhaus og arbejder med digitale redskaber sammen med jeres venner og familier. Lær dem at blogge i Wordpress eller at bruge Glogster.

Forberedelse

  1. Opret en fælles tysk-blog til klassen eller lad eleverne oprette deres egne blogs på forhånd.

Tip

Brug evt. opgaven til et tema om Berlin.