Billedmanipulation

Med Sumo Paint kan eleverne arbejde kreativt med billedredigering og -manipulation. Eleverne får hands-on-erfaring med, hvordan og hvor nemt de selv og medierne kan manipulere billeder. Brug erfaringen til en livlig diskussion på klassen.
Fag: Dansk
Klassetrin: 7.-10. klasse
Tidsforløb: 2 lektioner
Udarbejdet af:
Senest opdateret:
10. august 2011

Intro til opgaven

Eleverne får mulighed for at arbejde kreativt med billeder, som de selv tager og sammensætter med andre billeder - f.eks. nogle, de kan Google sig til. Det kreative arbejde giver en forståelse for, hvordan man arbejder professionelt med billeder. Derudover giver opgaven mulighed for at diskutere mediernes anvendelse af manipulation af billedemateriale. Hvor nemt er det at snyde med billeder? Kan I finde eksempler på snyd i medierne?

Opgaven er sjov at gå til, fordi eleverne bruger billeder af sig selv, og samtidig lærer de at anvende det smarte redigeringsredskab, Sumo Paint. Erfaringerne med Sumo Paint kan de senere bruge til bl.a. præsentationer.


Redskaber, der skal bruges

Sumo Paint

http://www.sumopaint.com/home/

Sumo Paint er et online tegneprogram med simple redskaber. Derudover er Sumo Paint også et community for alle med interesse for at udfolde sig kreativt. Lav tegninger, redigér billeder og del dine værker med andre.

Gå til guiden

Google Search

www.google.com

Det er ikke for ingenting, at Google er den mest dominerende søgemaskine i verden. Brug Google Search til researchfasen, når der arbejdes med opgaver og præsentationer. Få mere præcise søgeresultater med disse søgetips.

Gå til guiden

Wordpress

http://wordpress.com/

En blog er en hjemmeside, hvor man løbende tilføjer f.eks. tekst og billeder som nye blogindlæg med dato på. Blog-formatet er derfor særligt velegnet til at dokumentere forløb. Med en blog kan man afprøve nye roller som skribent og medieformidler.

Gå til guiden

Klar, parat, start!

  1. Gå i grupper på ca. 4 og tag billeder af hinanden med jeres mobiltelefoner eller et digitalkamera. Sørg for at få billeder i forskellige situationer og med forskellige baggrunde. Tag også nogle baggrundsbilleder, evt. uden mennesker på.

  2. Importér billederne til computeren og åbn Sumo Paint.

  3. Importér det billede, som I vil manipulere til Sumo Paint samt en baggrund. I kan også finde en sjov baggrund ved at google efter billeder. Brug f.eks. the White House som baggrund.

  4. Klip personen ud fra dit billede og sæt den ind i den nye baggrund. Brug værktøjerne ’Tryllestav’ og ’Flyt’ til at få personerne markeret og derefter flyttet. Når du bruger ’Tryllestav’ kan du ændre på, hvor meget af personen/baggrunden den tager med ved at sætte ’Tolerance’ op eller ned. Klik også på + ved siden af ’Tolerance’. På den måde kan du, ved flere klik, markere mere og mere indtil du har alt det, som du vil flytte.

  5. Sørg for at jeres manipulerede billede kommer til at se så realistisk ud som muligt. Når I er færdige, skal I indsætte billedet i et blogindlæg på klassens fællesblog, så alle andre kan se det - og I kan se, hvad de andre har lavet.


Allerede færdig?

Prøv at erstatte ting på billedet – hvis personen f.eks. har noget i hånden, kan du fjerne det og måske sætte noget andet ind i stedet for.

Forberedelse

  1. Opret en fællesblog til klassen, som alle eleverne skal lægge deres billeder op på. Brug gerne klassens email til formålet, da eleverne skal bruge emailen til login. Se hvordan i guiden til Wordpress.

  2. Bed eleverne om at tage kamera eller kameratelefon med i skole og de nødvendige kabler til at overføre billeder til computeren.