Byg en prototype

Man kan udnytte vindens energi til produktion af el, men behøver alle vindmøller være ens og ligne dem, der allerede står på markerne? Lad eleverne bygge deres egne prototyper og fremvise resultatet i præsentationsredskabet Prezi.
Fag: Fysik/kemi
Klassetrin: 7.-10. klasse
Tidsforløb: 6 lektioner
Udarbejdet af:
Senest opdateret:
17. august 2011

Intro til opgaven

Hele verden leder efter nye og innovative måder at udnytte vinden som energikilde. Eleverne kan sagtens være med i jagten på bæredygtig energi. I arbejdet med prototyper tager du dine elever med på råd.

Opgaven inddrager arbejde med design, produktion af energi og præsentation af idéen i præsentationsværktøjet Prezi. Elevernes præsentationer modtages gerne her på redaktionen og vi sender de bedste og sjoveste idéer til prototyper videre til Vestas.

Kom godt i gang med disse inspirationslinks:

Om vindenergi
New York Times: Turbine-Free Wind Power
Kunstindustrimuseet om vind og design

Designskolen Kolding om design til vindmølleindustrien


Redskaber, der skal bruges

Prezi

http://prezi.com/

Med Prezi kan du lave sjove og dynamiske præsentationer. Drop de gamle slides og lav i stedet én stor baggrund, hvor du placerer alt indhold og derefter laver en rækkefølge. Prezi er afløseren til Power Point.

Gå til guiden

Klar, parat, start!

  1. Gå sammen i grupper på 3 eller 4 personer. I skal bygge en prototype, der udnytter vindens energi til produktion af elektricitet. Jeres lærer kan give jer en række links, hvor I kan finde inspiration, før I går igang.

  2. Brainstorm, udarbejd skitser og lav en model i materiale af eget valg. Jeres design skal være realistisk (nu eller i fremtiden), have et lavt støjniveau, være æstetisk og genere elektricitet. Husk at angiv størrelsesforhold og tag masser af billeder undervejs - dem skal I bruge senere.

  3. Hvis det kan lade sig gøre, kan I tjekke om jeres prototype genererer elektricitet ved at få en lille pære til at lyse.

  4. Lav en præsentation af jeres idé og prototype i Prezi. Forklar hvordan prototypen virker og brug de billeder I har taget undervejs. I kan også bruge billeder, som I finder på nettet.

  5. Præsentér idé og prototype for klassen og send præsentationen til redaktionen på Fremtidslaboratoriet. Vi lover at holde øje med jeres prototyper og sende de bedste og sjoveste videre til Vestas!


Allerede færdig?

Man kan bruge Google SketchUp til at udarbejde 3D-tegninger af prototyper. Det tager lidt tid at sætte sig ind i, hvordan Google SketchUp virker, men måske kender I det allerede? Ellers er det sejt at lære. Find en guide til redskabet SketchUp under Redskaber her på Fremtidslaboratoriet. God fornøjelse!

Forberedelse

  1. Læs materialet under 'inspirationslinks' igennem og lad det evt. være elevernes lektie at gøre det samme.

  2. Find materialer til prototyperne sammen med eleverne.