
Einstein i køkkenet
06. march 2012
Intro til opgaven
I denne opgave skal eleverne eksperimentere med udvalgte og nordiske råvarer og ud fra disse lave deres egen opskrift. Opgaven stilles en uge tidligere, så de har mulighed for research til gode ideer.
Eleverne skal ved hjælp af digitale redskaber lave en præsentation af den nye ret. Imens de kreerer retten filmer eller fotograferer de processen, som senere skal bruges til at lave præsentationen. Her kan eleverne enten benytte sig af Animoto og Toondoo, som gør det muligt at sammensætte enten en film eller en billedserie med tekst.
Læreren kan oprette en blog ved hjælp af Wordpress, hvor eleverne kan dele deres billeder eller videoer af opskriften med hinanden.
Formålet med opgaven er at give eleverne viden om diverse råvarer, krydderier og deres utallige kombinationsmuligheder gennem en legende og praktisk tilgang. Opgaven tilstræber desuden at udvikle den enkelte elevs interesse og sans for innovation gennem madlavningen.
Redskaber, der skal bruges

Google Docs
Google DocsMed Google Docs kan man arbejde med tekstbehandling, regneark og præsentationer online. Filerne gemmes på nettet - derfor kan flere også arbejde samtidig i samme dokument, og I kan hele tiden se, hvad andre skriver og redigerer i.

Wordpress
http://wordpress.com/En blog er en hjemmeside, hvor man løbende tilføjer f.eks. tekst og billeder som nye blogindlæg med dato på. Blog-formatet er derfor særligt velegnet til at dokumentere forløb. Med en blog kan man afprøve nye roller som skribent og medieformidler.

Animoto
http://animoto.com/Med Animoto kan man nemt og hurtigt lave små videofilm ud af billeder, video og tekst. Animoto er nemt at bruge for elever helt ned til 5. klasse. Brug det til f.eks. præsentationer og nyhedsformidling.

ToonDoo
ToonDooToonDoo er et online redskab til at lave flotte animerede tegneseriestriber. Med ToonDoo kan man blot trække og slippe elementer ind på de hvide sider og skabe flotte historier i dansk og sprogfagene.
Klar, parat, start!
Gå i grupper på 3 – 4 personer.
Brug jeres research og beslut jer for, hvilken ret I vil lave af råvarerne. Tal med jeres lærer om jeres idé, FØR I går i gang. Fordel opgaverne imellem jer.
Beslut hvordan I vil vise jeres nye ret. Skal der optages video i bedste tv-køkken stil eller skal der laves en billede/tekst præsentation af den færdige ret i fx et madmagasin? Diskuter hvordan I målretter jeres præsentation til det medie, I vælger, og de personer der skal se den!
Husk altid at nedskrive fremgangsmåde, mængder og ingredienser, I tilføjer retten.
Efter madlavningen smages de nye retter og I kan på klassen tale om oplevelsen og smag - samt eventuelle forbedringsmuligheder.
Læg jeres tekst, billeder og opskrift op på bloggen og vis dem for hinanden.
Allerede færdig?
Skriv jeres personlige erfaring med udvikling af opskrifterne. Invitér forældre eller venner til jeres online madblog.
Forberedelse
Hvad er nordiske råvarer og hvad er ikke? Snak på klassen om det nye nordiske køkken.
Lav en kasse med udvalgte råvarer. Informér eleverne ugen inden om indholdet, så de kan researche på gode ideer til tilberedning af varerne.
Opret en blog i hjemkundskab, så præsentationerne nemt kan deles mellem eleverne.
Tip
Opgaven stilles en uge tidligere.
Besøg os på