Flyt vand

Familien Ubuntu bor i en landsby i Zambia, men de mangler rent drikkevand. Nu har de endelig fået en brønd i landsby, men de mangler et system til at pumpe vandet op fra brønden. Hjælp familien med et pumpesystem, så de kan få rent drikkevand.
Fag: Natur/teknologi
Klassetrin: 4.-6. klasse
Tidsforløb: 2 lektioner
Udarbejdet af:
Senest opdateret:
01. february 2012

Intro til opgaven

Denne opgave eksperimenterer med velgørende innovation under overskriften Low Tech - High Impact. Opgaven er udarbejdet af FDF og Folkekirkens Nødhjælp og testet på FDF Landslejren i sommeren 2011. 

Opgaven er delt op i en situationsbeskrivelse, en udfordring og forslag til nogle materialer, som eleverne skal bruge til at løse udfordringen. I denne opgave gælder det om at sætte sig i familien Ubuntus sted og løse en konkret problemstilling i forhold til rent drikkevand. I løbet af opgaven skal eleverne udnytte deres innovationsevne til at problemløse i den tredie verden. 

I løbet af opgaven skal eleverne samtidig arbejde med digitale redskaber som Google Search og IfItWereMyHome til at finde flere informationer om Zambia og Wordpress til at samle og dokumentere alle ideerne i klassen. 


Redskaber, der skal bruges

Google Search

www.google.com

Det er ikke for ingenting, at Google er den mest dominerende søgemaskine i verden. Brug Google Search til researchfasen, når der arbejdes med opgaver og præsentationer. Få mere præcise søgeresultater med disse søgetips.

Gå til guiden

IfItWereMyHome

http://www.ifitweremyhome.com/index/DK

Hvordan ville dit liv være anderledes, hvis du boede i Korea, Sverige eller Burundi? På IfItWereMyHome kan man let sammenligne to landes størrelse, spædbørnsdødelighed, arbejdsløshed, indtjening, strømforbrug og meget mere.

Gå til guiden

Wordpress

http://wordpress.com/

En blog er en hjemmeside, hvor man løbende tilføjer f.eks. tekst og billeder som nye blogindlæg med dato på. Blog-formatet er derfor særligt velegnet til at dokumentere forløb. Med en blog kan man afprøve nye roller som skribent og medieformidler.

Gå til guiden

Klar, parat, start!

  1. Situationen: Familien Ubuntu bor i en landsby i Zambia. Her holder de geder og dyrker det lille jordlod, som forsyner dem med mad det meste af året. Men familien har ikke adgang til rent vand. Gederne og andre husdyr i landsbyen løber frit omkring og deres afføring ligger spredt ud over området. Blandt andet ved den lille sø, hvor familien Ubuntu og de andre familier i landsbyen henter deres vand. Nu er der endelig blevet gravet et meget dybt hul til en brønd, så drikkevandet ikke bliver inficeret med farlige bakterier. Men der mangler et system til at pumpe det rene vand op til overfladen.

  2. Udfordringen: Hjælp familien Ubuntu med at få pumpet vandet op fra brønden.

  3. Materialer: I bestemmer selv. Tal med jeres lærer om materialer og lav evt. nogle test af jeres materialer. Fungerer de som pumpe? Hvordan fungerer en pumpe?

  4. Nu skal I i gang med at lave en pumpe, som familien Ubuntu kan bruge i deres brønd. Hvor dyb er brønden? Lav en lille model, der viser hvordan pumpen virker.

  5. Tag billeder af jeres ideer og materialer - helt fra start til slut, så I også viser processen.

  6. Læg jeres ideer op på jeres fælles klasseblog i natur/teknik. Læg billeder og tekst op som indlæg på bloggen. I teksten kan I forklare jeres idé og hvordan jeres pumpe fungerer. Brug også Google Search og IfItWereMyHome til at lære Zambia bedre at kende.

  7. Fortæl om jeres idé til resten af klassen evt. hele skolen, hvis I har innovationsuge på skolen. Send også et link til bloggen til jeres venner og familie.


Allerede færdig?

Familien Ubuntu er ikke den eneste, der har brug for hjælp. Find andre udfordringer, I ønsker at gøre noget ved. Det kan være i udlandet eller i Danmark, tæt på jer selv.

Forberedelse

  1. Find materiale, der viser, hvordan en pumpe virker. Hjælp eleverne med at finde materialer til deres egne modeller.

  2. Opret en klasseblog i natur/teknik.