Kroppens knogler

Lær kroppens knogler at kende og undersøg, hvordan kroppen er opbygget. Det hele sker virtuelt i Googles Body Browser-univers, hvor eleverne kan komme meget tæt på en faktisk hands-on-erfaring med kroppens mange lag.
Fag: Natur/teknologi
Klassetrin: 4.-6. klasse
Tidsforløb: 2 lektioner
Udarbejdet af:
Senest opdateret:
10. august 2011

Intro til opgaven

I opgaven skal eleverne udforske kroppens knogler. De får hands-on erfaring med kroppens opbygning og lærer navne og placering af de enkelte knogler at kende.

Der kan tages en snak på klassen omkring kroppen og knoglerne generelt. Her kan man bl.a. tale om forebyggelse af knogleskørhed, gigt mm. Når eleverne er færdige med opgaven kan den gennemgåes på klassen, og de knogler, som eleverne ikke kendte på forhånd kan forklares.


Redskaber, der skal bruges

Google Body Browser

http://bodybrowser.googlelabs.com/

Gå på opdagelse i den menneskelige anatomi. Med Body Browser kan du se, hvordan en menneskekrop er opbygget, fra det yderste lag af hud og helt ind til de inderste organer. Body Browser bliver hurtigt uundværligt i fag som biologi og idræt.

Gå til guiden

Google Search

www.google.com

Det er ikke for ingenting, at Google er den mest dominerende søgemaskine i verden. Brug Google Search til researchfasen, når der arbejdes med opgaver og præsentationer. Få mere præcise søgeresultater med disse søgetips.

Gå til guiden

Klar, parat, start!

  1. Åben Google Body Browser og et tekstdokument. Find eventuelt også Google Translate på translate.google.com. Body Browser er nemlig på engelsk.

  2. I Body Browseren skal du skifte til 'many sliders mode' nederst i menuen til venstre. Du vil nu se 7 sliders. Træk dem alle helt til venstre, med undtagelse af nummer tre fra toppen, som sættes helt til højre.

  3. Nu kan du se kroppens knogler. Hud, muskler og organer er væk. Find så mange knogler, som du kan! Da programmet er på engelsk, vil mange af navnene være ukendte for dig. Det er her, at du kan bruge Google Translate til at oversætte ordene. Klik på en knogle, markér den lille tekst, der dukker op, og kopiér den ind i Google Translate. Vær opmærksom på at Google Translate ikke nødvendigvis kender alle fagord. Her kan du eventuelt tage Google Search til hjælp.

  4. Beskriv hver knogle i dit tekstdokument - forklar hvordan den ser ud og hvilke knogler den ligger opad/ved siden af. Hvis du ved, hvilken funktion den enkelte knogle har for kroppen, så skriv også det ned.

  5. Knogler som kranium og lårben er velkendte, men hvad med f.eks. sternum? Notér i dokumentet, hvilke knogler du kender, og hvilke der er nye for dig.


Allerede færdig?

Udvælg dig en knogle, som du ikke har hørt om før. Søg efter informationer om knoglen med Google Search. Find ud af mere om knoglen, og hvilken betydning den har for kroppen. Skriv informationerne ned. Find også billeder og indsæt dem i dit dokument. Kan knoglen brække? Og hvad sker der i så fald?

Forberedelse

  1. Hvis skolen har et skelet, kan I gennemgå nogle af kroppens knogler på forhånd.

Tip

Test inden undervisningen at Body Browser-programmet kan køre på skolens computere. Programmet virker kun i de nyeste udgaver af Firefox og Chrome.