Kroppens organer

Lær menneskets organer at kende og undersøg, hvad der får kroppen til at fungere. Det hele sker virtuelt i Googles Body Browser-univers, hvor eleverne kan komme meget tæt på en faktisk hands-on-erfaring med kroppens mange lag.
Fag: Biologi
Klassetrin: 7.-10. klasse
Tidsforløb: 2 lektioner
Udarbejdet af:
Senest opdateret:
10. august 2011

Intro til opgaven

I opgaven skal eleverne udforske kroppens organer. De får hands-on erfaring med kroppens funktioner og lærer navne og placering af de enkelte organer at kende.

Der kan tages en snak på klassen omkring kroppen og organerne generelt. Her kan man bl.a. tale om sygdomme, der forbindes med enkelte organer, om transplantationer og organernes funktioner. Når eleverne er færdige med opgaven, kan den gennemgåes på klassen, og de organer, som eleverne ikke kendte på forhånd, kan forklares.Redskaber, der skal bruges

Google Body Browser

http://bodybrowser.googlelabs.com/

Gå på opdagelse i den menneskelige anatomi. Med Body Browser kan du se, hvordan en menneskekrop er opbygget, fra det yderste lag af hud og helt ind til de inderste organer. Body Browser bliver hurtigt uundværligt i fag som biologi og idræt.

Gå til guiden

Google Search

www.google.com

Det er ikke for ingenting, at Google er den mest dominerende søgemaskine i verden. Brug Google Search til researchfasen, når der arbejdes med opgaver og præsentationer. Få mere præcise søgeresultater med disse søgetips.

Gå til guiden

Klar, parat, start!

  1. Find Google Body Browser og eventuelt også Google Translate (translate.google.com)

  2. Skift til 'many sliders mode' nederst fra menuen til venstre. Du vil nu se 7 sliders. Træk dem alle helt til venstre, med undtagelse af den midterste, som sættes helt til højre (nr 4 fra toppen)

  3. Nu ser du udelukkende kroppens indre organer. Klik på en del af kroppen ad gangen og find ud af, hvad der er hvad. Body Browser er på engelsk - brug evt. Google Translate til at oversætte hvert ord til dansk.

  4. Beskriv hvert organ - forklar hvordan det ser ud, og hvilke organer det ligger opad / ved siden af. Hvis du ved, hvad kroppen bruger organet til, så skriv også det ned.

  5. Organer som lever og hjerte er velkendte, hvorimod f.eks. det eustakiske rør nok er mindre kendt. Notér, hvilke organer du kender, og hvilke der er nye for dig.


Allerede færdig?

Udvælg et organ, som du ikke har hørt om før, og brug Google Search til at finde informationer om det. Find ud af, hvordan organet fungerer, og hvilken betydning det har for kroppen. Find evt. også billeder og tilføj dem din forklaring.

Hvilke sygdomme eller lidelser kan relateres til organet. Er der tale om et organ, der kan transplanteres, og i så fald hvordan foregår det? Kan man leve uden organet – og hvordan påvirker det i så fald ens liv?

Forberedelse

  1. Gennemgå evt. nogle af kroppens vigtigste organer, inden eleverne går igang med opgaven.

Tip

Test inden undervisningen at Body Browser-programmet kan køre på skolens computere. Programmet virker kun i de nyeste udgaver af Firefox og Chrome.