Kunst i Berlin

Den tyske kunstner Birgit Kinder samler både humor og historie i det kendte værk med trabanten i centrum. Brug internettet til at rykke lidt tættere på Berlin i tysktimerne.
Fag: Tysk
Klassetrin: 7.-10. klasse
Tidsforløb: 2 lektioner
Udarbejdet af:
Senest opdateret:
14. december 2011

Intro til opgaven

I opgaven skal eleverne, med udgangspunkt i Birgit Kinders værk 'Test the Best', arbejde med billedanalyse af tyske værker fra Berlin, der siden murens fald har oplevet at være særdeles interessant for nutidige kunstnere. Billedanalysen lægger vægt på historiefortællingen, og opgaven kan fint kombineres med historiefaget.

Eleverne skal søge efter flere værker at Birgit Kinder, men anden kunst fra Berlin kan også være interessant - f.eks. street art eller kunst fra mere etablerede gallerier eller kunstmuseer som f.eks. Neue Nationalgalerie tegnet af arkitekten Mies van der Rohe. 

I opgaven kan I samle alle jeres opdagelser og fortolkninger på en fælles blog, eller bruge elevernes egne blogs, hvis I tidligere har oprettet sådan nogle. Eleverne skal samle billeder af værker, tilføje info om kunstner, titel og år, finde baggrundsstof om billedet og derudover selvfølgelig selv fortolke billedet. Hvilken historie synes de, at billedet fortæller? Hvilken historie ønsker kunstneren at fortælle? Lykkes det? 

Er der mere tid, kan eleverne bruge redskaberne ifitwheremyhome.com og Google Earth til at finde flere informationer om Tyskland og Berlin. 


Redskaber, der skal bruges

Google Search

www.google.com

Det er ikke for ingenting, at Google er den mest dominerende søgemaskine i verden. Brug Google Search til researchfasen, når der arbejdes med opgaver og præsentationer. Få mere præcise søgeresultater med disse søgetips.

Gå til guiden

Wordpress

http://wordpress.com/

En blog er en hjemmeside, hvor man løbende tilføjer f.eks. tekst og billeder som nye blogindlæg med dato på. Blog-formatet er derfor særligt velegnet til at dokumentere forløb. Med en blog kan man afprøve nye roller som skribent og medieformidler.

Gå til guiden

IfItWereMyHome

http://www.ifitweremyhome.com/index/DK

Hvordan ville dit liv være anderledes, hvis du boede i Korea, Sverige eller Burundi? På IfItWereMyHome kan man let sammenligne to landes størrelse, spædbørnsdødelighed, arbejdsløshed, indtjening, strømforbrug og meget mere.

Gå til guiden

Google Earth

Google Earth

Med få klik giver Google Earth geografiske og kulturelle informationer fra hele verden. Udforsk verden i 3D og find billeder og informationer om forskellige lokationer og kulturelle attraktioner direkte på kortet.

Gå til guiden

Klar, parat, start!

  1. Begynd fælles i klassen og tal om billedet af Birgit Kinder. Hvad synes I om billedet? Hvilken historisk begivenhed refererer billedet til? Læg mærke til nummerpladen.

  2. Find mere street art på nettet. Findes der tyske ord for 'street art' og 'grafitti'?

  3. Gå sammen i små grupper og find 3 andre kunstværker fra Berlin, som I synes er interessante. Det kan f.eks. være fra gallerier eller kunstmuseer i Berlin. Hjælp hinanden med gode tyske søgeord.

  4. Opret en fælles tysk blog og opret en kategori om Berlin (måske har I allerede en blog?). Læg alle billeder op på bloggen sammen med navn på kunstner, titel på værket og år.

  5. Fortolk billedet og skriv hvilken historie, I synes billedet fortæller. Hvilken historie tror I, kunstneren vil fortælle? Er det den samme som jeres?

  6. Læg gode links op på bloggen fra gallerier eller fra kunstnerens egen hjemmeside.

  7. Fortæl om billederne til jeres klassekammerater og lærer - og fremhæv evt. historiske begivenheder, der knytter sig til billederne.


Allerede færdig?

Har I mere tid, kan I bruge ifitwheremyhome.com til at lære Tyskland lidt bedre at kende. Husk at notere alle resultater i jeres blog. I kan også gå en tur i Berlins gader med Google Earth. Prøv f.eks. at finde Brandenburger Tor.

Forberedelse

  1. Oprette en fælles tysk blog eller lad eleverne oprette deres egne blogs.

Tip

Har eleverne selv en blog, de bruger i skolen? Så kan I bare bruge den og oprette en kategori til faget tysk.