Lav din egen ringetone

Med Aviary Roc Music Creator kan man lave simple musikkompositioner og opleve effekten af, af ændre på f.eks. tempo og takter. I denne opgave skal eleverne lave deres egen ringetone beståede af både en melodi og en underliggende rytme.
Fag: Musik
Klassetrin: 4.-6. klasse
Tidsforløb: 2 lektioner
Udarbejdet af:
Senest opdateret:
10. august 2011

Intro til opgaven

Med Aviary Roc Music Creator er det muligt at komme et lag dybere i musikken på en sjov og eksperimenterende måde.

I musikundervisningen kan det ofte være svært at få eleverne til at fordybe sig i musikteorien, og derfor vælger mange at nedprioritere teorien til fordel for den udøvende musik. Aviary Roc Music Creator giver mulighed for at arbejde med teori og endda få et praktisk anvendeligt resultat.

Med helt simple funktioner giver programmet mulighed for at eleverne selv kan lave musik. I det hele taget indeholder opgaven et stort element af leg og eksperimenteren, som med succes kan udnyttes til at få eleverne til at engagere sig i noget, der ellers kunne opfattes som lidt tørt og kedeligt. Ved at eleverne skal lave en ringetone, bliver musik til virkelighed, og eleverne får produceret et stykke individuelt musik, som de kan bruge efterfølgende.


Redskaber, der skal bruges

Soundation studio

Soundation studio

Soundation studio er et gratis online redskab til at lave simple musikkompositioner. Programmet er let at gå til og indeholder mere end 50 forskellige instrumenter – det egner sig f.eks. perfekt til at lave sin egen ringetone.

Gå til guiden

Klar, parat, start!

  1. Indsæt toner og lave en lille melodi med tempoet sat til 110 og taktarten (beats per measure) til 4.

  2. Prøv nu at ændre tempoet fra 110 til 70 og dernæst taktarten til 3 – Hvad sker der med din melodi?

  3. Indstil nu taktart og tempo, som du gerne vil have din melodi og prøv dernæst at sætte rytme på ved at tilføje en stortromme (kick drum) og en lilletromme (snare drum). Sæt stortrommen på 1-slaget i den første takt, og lilletrommen på 1-slaget i den anden takt og dernæst igen stortrommen på 1-slaget i 3. takt. Prøv evt. også at lægge stortrommen ind på 3-slaget i hver stortromme-takt.

  4. Arbejd selv videre ved at tilføje lyde og toner. Når du er færdig, gemmer du dit nummer, hvorefter det kan downloades som mp3-fil og bruges på din mobiltelefon.


Allerede færdig?

Prøv evt. at skrue på volumen for hver enkelt lyd - så f.eks. stortrommen bliver kraftigere (det grønne felt i den lille cirkel udfor hvert instrument).

Prøv ligeledes at ændre panoreringen (om lyden skal komme ud af højre eller venstre højtaler – kræver stereohøretelefoner). Dette ændres ved at skrue på det blå felt i den lille cirkel ud for hvert instrument.

Forberedelse

  1. Forbered en lille introduktion til takter, tempo og toner, så eleverne har et udgangspunkt for at lave en god melodi.