Lav en elektromagnet

Elektromagnetismen blev opdaget ved et tilfælde i 1820 af H.C Ørsted. En ”beautiful mistake”, der kom til at danne grundlag for bl.a. telefonen. I denne opgave laver eleverne selv en elektromagnet og dokumenterer processen i en Prezi-præsentation.
Fag: Fysik/kemi
Klassetrin: 7.-10. klasse
Tidsforløb: 2 lektioner
Udarbejdet af:
Senest opdateret:
10. august 2011

Intro til opgaven

I denne opgave laver eleverne selv en elektromagnet og dokumenterer processen i en Prezi-præsentation.

H.C Ørsted (1777-1851) opdagede elektromagnetismen ved et tilfælde i 1820. Ørsted havde spændt en ledning hen over en kompasnål, og da han tændte for strømmen, reagerede kompasnålen, som om den var i nærheden af en anden magnet. Men da han slukkede for strømmen, reagerede kompasnålen ikke længere. Altså var ledningen kun magnetisk, når strømmen løb gennem den. Sådan fandt Ørsted ud af, at ledninger er en slags magneter, man kan tænde og slukke for. Han opdagede altså en sammenhæng mellem elektricitet og magnetisme.

Elektromagnetismen har haft stor betydning og den teknologiske udvikling og danner både grundlag for telegrafen, telefonen og de maskiner, som man i dag fremstiller elektrisk strøm med.

Se videoen, som viser, hvordan man laver en elektromagnet og fortæller historien om, hvordan elektromagnetismen blev opdaget.

 


Redskaber, der skal bruges

Prezi

http://prezi.com/

Med Prezi kan du lave sjove og dynamiske præsentationer. Drop de gamle slides og lav i stedet én stor baggrund, hvor du placerer alt indhold og derefter laver en rækkefølge. Prezi er afløseren til Power Point.

Gå til guiden

Google Search

www.google.com

Det er ikke for ingenting, at Google er den mest dominerende søgemaskine i verden. Brug Google Search til researchfasen, når der arbejdes med opgaver og præsentationer. Få mere præcise søgeresultater med disse søgetips.

Gå til guiden

Klar, parat, start!

  1. Gå sammen to og to og find en jernkerne (f.eks. en skrue). Find derudover ledning og batterier.

  2. Saml nu jeres elektromagnet som vist på videoen. Sørg for, at dokumentere hele processen med billeder og noter.

  3. Hvor tungt et søm, eller en anden genstand, kan I løfte med elektromagneten? Og hvad kan I gøre for at den kan løfte tungere ting?

  4. Dokumentér nu hele processen med at lave elektromagneten i en Prezi-præsentation. Notér jeres overvejelser, og hvordan I fik den til at virke. Hvad er det f.eks., der gør, at den bliver magnetisk? Send Prezien til jeres lærer og præsentér den for klassen.


Allerede færdig?

Lav research på Ørsteds opdagelse og inkluder hvad I finder ud af og historien om, hvordan han ved et tilfælde opdagede elektromagnetismen, i jeres præsentation.

Forberedelse

  1. Sørg for at der er jernkerner, ledninger og batterier til alle grupper.

  2. Giv eleverne for som lektie, at oprette sig i Prezi og evt. afprøve mulighederne.