Mal bare ovenpå!

Asger Jorn gjorde dét! Per Kirkeby gør det! Maler oven på andres malerier og skaber nye, ironiske og humoristiske malerier. Lad dine elever prøve selv med Sumo Paint!
Fag: Billedkunst
Klassetrin: 4.-6. klasse
Tidsforløb: 2 lektioner
Udarbejdet af:
Senest opdateret:
14. november 2011

Intro til opgaven

Det overmalede landskabsmaleri er en humoristisk kommentar til en kunstperiode, hvor maleriet var seriøs udsmykning på stadsestuens tapetserede vægge - ofte i form af en kronhjort ved skovsø, et snelandskab eller en bonde, der pløjer sin mark. 

Lad dine elever gøre det samme som Jorn og Kirkeby - male oven på de gamle kunstværker - og få en sjov og lærerig oplevelse gennem eksperimenter med motiver, farve og teknik.

I denne opgave skal eleverne finde et landskabsmaleri, som de har lyst til at arbejde med. De modificerer og overmaler maleriet gennem digitalt billedarbejde med Sumo Paint - meget gerne med fokus på humor og ironi, som en ny fortolkning, en kommentar til motivet.

Hent inspiration i udstillingen "Hvad Skovsøen Gemte" fra den 4. september til 4. december 2011 på Museum Jorn i Silkeborg, hvor I kan se Jorns modifikationer og Kirkebys overmalinger.


Redskaber, der skal bruges

Google Search

www.google.com

Det er ikke for ingenting, at Google er den mest dominerende søgemaskine i verden. Brug Google Search til researchfasen, når der arbejdes med opgaver og præsentationer. Få mere præcise søgeresultater med disse søgetips.

Gå til guiden

Sumo Paint

http://www.sumopaint.com/home/

Sumo Paint er et online tegneprogram med simple redskaber. Derudover er Sumo Paint også et community for alle med interesse for at udfolde sig kreativt. Lav tegninger, redigér billeder og del dine værker med andre.

Gå til guiden

Wordpress

http://wordpress.com/

En blog er en hjemmeside, hvor man løbende tilføjer f.eks. tekst og billeder som nye blogindlæg med dato på. Blog-formatet er derfor særligt velegnet til at dokumentere forløb. Med en blog kan man afprøve nye roller som skribent og medieformidler.

Gå til guiden

Klar, parat, start!

  1. Kig på billederne af Jorn og Kirkeby og snak om deres overmaling. Hvorfor har de malet på andres malerier? Hvad gør det ved dét maleri, der gemmer sig inde bag ved? Hvad er humor og hvad er ironi? Er det blevet et bedre eller dårligere maleri? Hvorfor?

  2. Find et landskabsmaleri, som du har lyst til at arbejde med, på nettet eller på hjemmesiden for Statens Museum for Kunst. Gem billedet på computeren.

  3. Åbn Sumo Paint og vælg dansk som sprog under flaget. Indsæt dit billede og zoom evt. ud eller ind.

  4. Arbejd nu med de forskellige værktøjer og skab dit eget billede med det gamle billede som baggrund (brug "tilføj nyt lag" funktionen). Hvad har du lyst til at tilføje? Tænk over, hvad du laver og hvorfor. Husk at gemme dit billede.

  5. Læg dit billede ind på klassens billedkunstblog og giv det en titel. Titlen skal fortælle noget om f.eks. humoren eller ironien i det nye billede, du har skabt.


Allerede færdig?

Find et gammelt maleri eller print en kopi af ét, og prøv at overmale det med maling eller farvekridt.

Forberedelse

  1. Sørg for at der er computere til eleverne i timen.

  2. Snak om sampling i billedkunst - det at overmale, at remixe og viderefortolke på et maleri.

  3. Snak om "tilføj nyt lag"/layer-funktionen - læg fx forskellige farver i hvert deres lag, så man hurtigt kan fjerne alt det blå.