Medieanalyse med Twitter

Twitter er en verden af tweets – altså små ’pip’. Følg med i opdateringerne fra politikere, kunstnere og nyhedsstationer. I denne opgave skal eleverne følge tweets i en uge, samle de mest opsigtsvækkende og vurdere kildernes troværdighed.
Fag: Dansk
Klassetrin: 7.-10. klasse
Tidsforløb: 2 lektioner
Udarbejdet af:
Senest opdateret:
18. august 2011

Intro til opgaven

Twitter giver IM, sms og Facebook baghjul, når det handler om at broadcaste sine budskaber til mange og følge med i andres liv. Twitter er en verden af små, simple ’pip’, som i tilstrækkelige mængder kan give andre et forbavsende klart billede af, hvem man er og, hvad man laver.

Mange kendte, fra politikere og journalister til skuespillere og sportsfolk, kan følges på Twitter. Det samme gælder for aviser, bl.a. Jyllandsposten, Berlingske Tidende og Politiken, og tv-stationer, bl.a. Danmarks Radio og TV2-kanalerne. På internationalt plan er der endnu flere, check bl.a. BBC eller CNN, som har mange forskellige twitter-feeds. Når man laver en konto på Twitter, kan man selv sende små pip ud til dem, der vil lytte og følge alle dem, man synes er interessante.

Denne opgave findes også til engelsk 7.-10. klasse


Redskaber, der skal bruges

Twitter

http://twitter.com/

Twitter er en mikrobloggingtjeneste, hvor man kan dele links og gode idéer med klassen og resten af Twitterverdenen. På Twitter kan man f.eks. følge Barack Obama og hver dag se, hvad han gerne vil fortælle verden på bare 140 tegn.

Gå til guiden

Klar, parat, start!

  1. I kan vælge at arbejde alene eller to og to.

  2. Vælg 1 – 3 nyhedsfeeds, celeb-feeds eller band-feeds og følg dem i en uge. Giv en kort beskrivelse af de mest spændende eller overraskende tweets. Hvad skete der i ugens løb?

  3. Hvor troværdig er din/jeres kilde mon? Hvordan kan man være sikker på, at det virkelig ér bandet Muse eller forfatteren Stephenie Meyer, som skriver de tweets, man følger? Er det virkelig den rigtige Barack Obama eller Robert Pattinson, man har fundet, eller bare en tilfældig, som skriver i en berømtheds navn?

  4. I skal samle de vigtigste begivenheder fra ugens løb og alle jeres overvejelser omkring det at twitte.


Allerede færdig?

Tjek Twittertinget, hvor man kan følge de danske politikeres tweets. Overvej igen, om det rent faktisk er de danske politikere, som twitter, eller om det evetuelt kunne være f.eks. en spindoktor, som står for det. Google Twittertinget, så finder I det hurtigt.

Forberedelse

  1. Opret en Twitterkonto og find nogle forskellige brugere, som kan være interessante at følge. Vis deres tweets fra den sidste uge til klassen (f.eks. på Smartboard). Det kan hjælpe eleverne til at blive inspireret til, hvem de ellers kan følge.