Nu skal vi Haiku

Haiku er en japansk lyrikform. Lad eleverne udfolde sig kreativt inde for Haiku-genrens faste rammer. Bliv inspireret i naturen og del digtene med verden på bloggen. Hvad sker der, når man formidler en klassisk genre gennem nutidens medier?
Fag: Dansk
Klassetrin: 7.-10. klasse
Tidsforløb: 1 lektion
Udarbejdet af:
Senest opdateret:
12. september 2011

Intro til opgaven

Haiku er en japansk lyrikform med strenge krav til formen. Haiku er ultrakorte digte på 17 stavelser, som fordeles på tre linjer med henholdsvis 5, 7 og 5 stavelser. Der er ingen regler for rim og rytme. Haiku skal derimod indeholde natur, skrives i nutid og beskrive en stemning eller følelse.

I denne opgave samarbejder eleverne med andre danske skoleeleverne om Haiku-digtning. Eleverne skal selv udfolde sig kreativt med digtskrivning og uploade digtene til en blog, hvor de kan følge andre elevers lyrik og lade sig inspirere. Hvis eleverne har smartphones, eller I kan låne en iPad fra skolens bibliotek, kan I prøve at gå ud i naturen og blogge derudefra – hvor inspirationen er størst.

 

haikulaboratoriet.wordpress.com

Username: haikulaboratoriet
Password: haiku1234


Redskaber, der skal bruges

Google Search

www.google.com

Det er ikke for ingenting, at Google er den mest dominerende søgemaskine i verden. Brug Google Search til researchfasen, når der arbejdes med opgaver og præsentationer. Få mere præcise søgeresultater med disse søgetips.

Gå til guiden

Wordpress

http://wordpress.com/

En blog er en hjemmeside, hvor man løbende tilføjer f.eks. tekst og billeder som nye blogindlæg med dato på. Blog-formatet er derfor særligt velegnet til at dokumentere forløb. Med en blog kan man afprøve nye roller som skribent og medieformidler.

Gå til guiden

Klar, parat, start!

  1. Undersøg hvad et Haiku-digt er og find 10 eksempler - brug Google Search. Læs digtene op for hinanden i klassen.

  2. Nu skal du selv i gang med at skrive Haiku. Gå ud i naturen omkring skolen eller derhjemme og bliv inspireret. Du kan også søge på ord som f.eks. 'sommerfugle', 'solnedgang' eller solskoldning' på nettet og lade dig inspirere af, hvad du finder af sider, billeder og videoer.

  3. Læg dine Haiku-digte op på vores fælles blog. Du må gerne lægge flere op - måske kan du lægge ét hver dag i en uge? Vi har oprettet en blog til jer i Wordpress: haikulaboratoriet.wordpress.com, hvor I skal logge ind med username: haikulaboratoriet og password: haiku1234. Her kan I læse og blive inspireret af andre elevers Haiku-digte. I må gerne ændre på bloggens udseende. Vi glæder os til at følge bloggens liv og forandringer.


Allerede færdig?

Opret din egen blog med Wordpress. Her kan du udgive dine egne skriblerier og fotos. Du er nu blogger!