Skattejagt med QR

QR koder kan eleverne sagtens selv lave - i papir eller, som på billedet, i en hæklet udgave. Brug koderne til skattejagt rundt i lokalområdet eller på skolen og invitér forældre og søskende til QR kode-test. Husk at medbringe smartphone.
Fag: Natur/teknologi
Klassetrin: 4.-6. klasse
Tidsforløb: 4 lektioner
Udarbejdet af:
Senest opdateret:
14. march 2012

Intro til opgaven

I denne opgave skal eleverne bruge hjemmesiden www.qrstuff.com til at generere en masse QR koder. QR koderne skal de bruge til at lave deres egen skattejagt på skolen eller lokalområdet. Måske bor I tæt på et historisk sted, der kan danne rammen om et mysterie. Måske er det svært at finde rundt på jeres skole og en rundvisning som skattejagt til nye elever eller gæster er en god idé. Måske kan I bruge skattejagten til at fortælle, hvad I har lært i natur/teknik. 

Eleverne skal eksperimentere med de forskellige QR koder, man kan lave på qrstuff.com. De skal selv få gode ideer til, hvordan man får skattejægerne fra post til post. Derfor er det en god idé at snakke om QR koder først og få dem til at fortælle, hvor de sidst så en QR kode (redaktionen har hørt om QR koder på gravsten!). Snak også om skattejagter. Hvad er en god skattejagt for børn? For voksne? 

Og kan man vinde noget? Er der en skat? I bestemmer selv. 


Redskaber, der skal bruges

QR Stuff

www.qrstuff.com

Brugen af QR koder eksploderer lige nu - alle bruger dét på alverdens måder. Med www.qrstuff.com kan du lave dine egne QR koder så let som ingenting. Brug QR koder til skattejagt i lokalområdet eller giv bøgerne på biblioteket nyt liv.

Gå til guiden

Klar, parat, start!

  1. Gå sammen i grupper og bestem jer for et godt område til en skattejagt. Måske er det indenfor? Måske er det i en park tæt på? Eller måske er I så heldige at bo tæt på en skov?

  2. Nu skal I bestemme et tema eller finde på en idé. Er det et mysterie, der skal opklares? Er det en rundvisning på skolen? Eller noget helt tredie? I bestemmer selv.

  3. Gå ind på QR Stuff og prøv at lave QR koder. I kan fx vælge "Plain Text" og skrive, hvor den næste post er. I kan også vælge "Telephone Number" og skrive telefonnummeret til fx skoleinspektøren, der så fortæller, hvor næste post er. Husk lige at aftale med inspektøren.

  4. Det er QR koderne, der får jer fra post til post. Planlæg en rute og planlæg hvad, der skal gemme sig inde bag QR koderne. I kan finde gode ideer til skattejagter på nettet eller på biblioteket. Måske skal skattejægerne svare på spørgsmål, der leder hen til svaret på mysteriet.

  5. Print QR koderne og sæt dem op på jeres rute. Test selv at alle QR koder virker og at skattejagten virker. Har I en skat, der skal findes?

  6. Invitér forældre og søskende til QR skattejagt. Send en invitation med en QR kode og husk at skrive at de skal medbringe deres smartphone.


Allerede færdig?

Lær én du kender at lave QR koder. Det kan være din klasselærer eller en ven i parallelklassen.

Forberedelse

  1. Snak om QR koder på klassen. Hvor har I set dem og hvad gemte der sig bag?