Skriv et essay om skønne fejltagelser

Essays er en klassisk genre, som alle skoleelever skal arbejde med i dansk. Pust nyt liv i genren og kombinér det skriftlige arbejde med digitale redskaber. Lad eleverne researche, lave associationsøvelser og blogge.
Fag: Dansk
Klassetrin: 7.-10. klasse
Tidsforløb: 4 lektioner
Udarbejdet af:
Senest opdateret:
18. august 2011

Intro til opgaven

I denne opgave tager vi en genre med mange år på bagen og sætter den ind i en ny sammenhæng. Eleverne skal eksperimentere med digitale redskaber og arbejde med essaygenren under overskriften Beautiful Mistakes.

Allerførst skal eleverne lære genren at kende gennem research på nettet. Elevernes resultater diskuteres på klassen og en definition af genren bestemmes, før eleverne begynder at skrive. Det færdige essay udgives på en fælles klasseblog. De hurtige når også at lave en lydfil med AudioBoo.


Redskaber, der skal bruges

Google Search

www.google.com

Det er ikke for ingenting, at Google er den mest dominerende søgemaskine i verden. Brug Google Search til researchfasen, når der arbejdes med opgaver og præsentationer. Få mere præcise søgeresultater med disse søgetips.

Gå til guiden

Wordpress

http://wordpress.com/

En blog er en hjemmeside, hvor man løbende tilføjer f.eks. tekst og billeder som nye blogindlæg med dato på. Blog-formatet er derfor særligt velegnet til at dokumentere forløb. Med en blog kan man afprøve nye roller som skribent og medieformidler.

Gå til guiden

AudioBoo

http://audioboo.fm

AudioBoo kan kaldes lydenes YouTube. Med AudioBoo kan du nemlig uploade dine egne lydoptageser og høre andres. Brug det til at lave radioindslag fra studieturen og til at arbejde med mundtlig formidling.

Gå til guiden

Klar, parat, start!

  1. Find sammen i små grupper på 2-3.

  2. Allerførst skal I bruge nettet til at finde ud af, hvad et essay er. Søg via Google Search på 'essays'.

  3. Opstil 7 punkter, der giver en definition på et essay. Diskutér jeres 7 punkter på klassen. Bliv enige om 7 fælles punkter sammen med jeres lærer, så I er enige om, hvad definitionen på et essay er.

  4. Lav associationsøvelser, så I har en masse ord at bruge til jeres essays om Beautiful Mistakes. Hvad tænker I på, når I hører ordet 'smuk'? Hvad tænker I på, når I hører ordet 'fejltagelse'? Hvad tænker I på, når I hører begrebet 'smuk fejltagelse'?

  5. Nu skal I alle sammen skrive et essay om Beautiful Mistakes. Søg evt. på 'Beautiful Mistakes' på nettet, hvis I mangler inspiration til at komme i gang.

  6. Opret en fælles klasseblog med Wordpress. Måske har jeres lærer allerede oprettet en..? Læg alle jeres essays op på klassebloggen og tal om, hvad I har skrevet.


Allerede færdig?

Læs jeres essays op på Audioboo og del jeres 'Boo' via jeres Facebook profiler. Det lyder måske enkelt - men oplæsning er faktisk rigtig svært. Arbejd med læsehastighed, pauser og tryk på ord og stavelser.

Forberedelse

  1. Opret en fælles klasseblog med Wordpress eller få nogle af eleverne til at gøre det. Se hvordan i guiden til Wordpress.

Tip

Gør researchen lidt sjovere - giv eleverne max. 15 minutter til finde en definition af genren 'essay'.