Vores forældres arbejde

Med Animoto kan man let lave flotte videoer ud af billeder. Denne opgave er en øvelse i interviewteknik, video- og tekstformidling samt blogging på én gang. Eleverne laver flotte videoer om deres forældres arbejde.
Fag: Dansk
Klassetrin: 4.-6. klasse
Tidsforløb: 4 lektioner
Udarbejdet af:
Senest opdateret:
17. august 2011

Intro til opgaven

I denne opgave skal eleverne formidle, hvad én af deres forældre arbejder med via billeder og interview, som samles i en Animoto-video og udgives på en klasse-blog. Opgaven indeholder således både øvelse i at indsamle information og en mere kreativ øvelse i at lave en video ud af billeder og tekst.

Tag en snak på klassen om det interview, som eleverne skal lave, og få eleverne til at skrive deres spørgsmål ned. Som hjemmearbejde skal eleverne interviewe deres mor eller far og tage billeder af dem og af deres arbejde, hvis det er muligt. I næste dansktime arbejder eleverne på computerne, hvor de finder flere billeder fra deres mors eller fars arbejde - eller en arbejdsplads, der ligner - og sammensætter interview og billeder til en Animoto-video. Til sidst lægges alle videoer op på klassens fælles blog.

Denne opgave er afprøvet på en digital workshop med 5. klasse på Søndermarkskolen i Billund. Til workshoppen nåede eleverne også at dele alle deres billeder med hinanden via sociale bogmærker. Det kan I selvfølgelig også gøre, hvis I har god tid. Se deres blogs som inspiration her:

Hjemmegående husmor
Min fars arbejde
Min mor arbejde hos LEGO


Redskaber, der skal bruges

Animoto

http://animoto.com/

Med Animoto kan man nemt og hurtigt lave små videofilm ud af billeder, video og tekst. Animoto er nemt at bruge for elever helt ned til 5. klasse. Brug det til f.eks. præsentationer og nyhedsformidling.

Gå til guiden

Google Search

www.google.com

Det er ikke for ingenting, at Google er den mest dominerende søgemaskine i verden. Brug Google Search til researchfasen, når der arbejdes med opgaver og præsentationer. Få mere præcise søgeresultater med disse søgetips.

Gå til guiden

Wordpress

http://wordpress.com/

En blog er en hjemmeside, hvor man løbende tilføjer f.eks. tekst og billeder som nye blogindlæg med dato på. Blog-formatet er derfor særligt velegnet til at dokumentere forløb. Med en blog kan man afprøve nye roller som skribent og medieformidler.

Gå til guiden

Klar, parat, start!

  1. Forbered et interview med en af dine forældre omkring deres arbejde. Husk at stille hv-spørgsmål - altså: Hvad, hvorfor, hvordan og hvorfor, så du kan få længere svar end 'ja' og 'nej'.

  2. Som hjemmearbejde skal du nu interviewe din mor eller far og skrive deres svar grundigt ned. Tag også billeder af den du interviewer og eventuelt også af deres arbejde, hvis det er muligt. Hvis du ikke kan få billeder af arbejdet er det ok, resten må du google dig til i næste dansktime.

  3. Nu er du forberedt! Medbring dine noter fra interviewet og dine billeder til timen. Nu skal du i gang med at google efter flere billeder, som viser noget om din forældres arbejde. Du skal have ca. 10 billeder i alt.

  4. Gå til animoto.com og opret en konto. Lav en video med dine billeder og tekst fra dit interview i Animoto.

  5. Når videoen er færdig, skal du under 'actions' ved videoen klikke på 'share'. Du skal nu vælge muligheden 'Wordpress', hvorefter du skriver adressen på den Wordpressblog, som din lærer har oprettet til klassen. Du skal også indtaste login her - spørg din lærer.

  6. Nu ligger din video på bloggen som et indlæg.


Allerede færdig?

Find dit indlæg med videoen på bloggen og skriv mere fra interviewet med din forældre. Hvad var interessant? Var der noget, som du ikke vidste om deres arbejde i forvejen? Tror du, at du vil have samme arbejde engang?

Forberedelse

  1. Opret en fælles blog til klassen. Den skal eleverne logge på og poste deres videoer - derfor er det en god idé ikke at bruge din egen email til at oprette bloggen. Se hvordan i guiden til Wordpress.

  2. Tal om interviewteknik med eleverne, så de har en god forståelse for at stille hv-spørgsmål og få nyttig information ud af et interview.