Dropbox

Slut med filer, der går tabt. Dropbox er en online back up-løsning, hvor du kan gemme dine filer på nettet. Gennem Dropbox kan du også dele dine filer og mapper med andre, så de f.eks. kan se dine billeder, eller I kan samarbejde online med tekster.

Hvad er Dropbox?

Udover at fungere som back-up, er Dropbox også et godt redskab til at dele filer (tekst, billeder, regneark mv.) med andre i forbindelse gruppearbejde eller online afleveringer. Når du uploader filer til din Dropbox kan du nemlig vælge at dele disse filer med andre. Dropbox fungerer både i din browser med et login, men også som en mappe, der ligger sammen med alle dine andre dokumenter på din computer. Ved at lægge filer i din Dropbox-mappe, bliver de automatisk lagt online.

Dropbox basiskonto er gratis. Hvis du får brug for mere plads, kan du købe dig til det - og bare rolig - det er et aktivt valg, så du får ikke lige pludselig en regning fra Dropbox, fordi feriebillederne fylder mere end forventet.


Dropbox i undervisningen

  1. Eleverne kan aflevere skriftlige opgaver i en Dropbox-folder.

  2. Del dokumenter i forbindelse med gruppearbejde.

  3. Som lærer kan du lave en fælles klassemappe, hvor eleverne kan dele relevante billeder, videoer eller dokumenter med hinanden. Denne mappe kan du, som lærer, redigere i.

  4. Som lærer kan du udlevere tekster og billedmateriale til dine elever.


Guides

Opret din Dropbox

Print guide

Step 1: Opret din Dropbox

Gå til dropbox.com og klik på 'Log ind' i øverste højre hjørne. I boksen, som nu popper op, klikker du på "Create an account".


Step 2: Opret din konto

Udfyld nu felterne med fornavn, efternavn, emailadresse og et valgfrit kodeord.

Klik på 'Create account'. Nu downloader browseren et lille program, der automatisk sørger for at synkronisere din lokale Dropbox-mappe. Når programmet er hentet, skal du starte installationen.

Hvis du allerede har en Dropbox-konto, klikker du på ”I already have a Dropbox account”, ”Install” og derefter ”Next”. Dernæst indtastes den e-mail, du har brugt til at lave din Dropboxkonto og dit password til Dropbox. Programmet installeres. Vælg standardopsætningen - en folder kaldet ”Dropbox” i mappen ”Dokumenter”.

Dernæst spørger programmet om du vil opgradere. Dropbox giver i udgangspunktet adgang til 2GB gratis plads. For de fleste vil det være tilstrækkeligt. Mod betaling kan du vælge at få mere plads i din Dropbox. Når du har valgt, hvor meget plads du vil have, trykker du ”Next” og så er programmet installeret.

Når Dropbox er installeret, kan du se et nyt lille Dropbox-ikon i din proceslinie.


Step 3: Tag en tour

Derefter tilbyder Dropbox en lille ”video tour” hvor du kan se og høre, hvad programmet kan (på engelsk). Find den her


Brug Dropbox

Print guide

Step 1: Oversigt

Når du logger ind på Dropbox, får du en oversigt over dine mapper og filer. Her kan du uploade filer og sortere dem i mapper.


Step 2: Upload filer

Du kan oprette flere mapper ved at klikke på ”New Folder”.  Upload filer fra computeren ved at klikke på ”Upload”. Klik på ”Choose Files” og vælg de filer, du ønsker at oploade til din Dropbox-mappe.


Step 3: Sortér dit indhold

Når du har uploadet indhold og har lavet mapper, kan du arrangere dit indhold ved at klikke på den pil, som dukker op, når du fører musen henover en fil. Her får du flere valgmuligheder. Du kan bl.a. ændre navnet på mappen, flytte eller slette den. Vælg "Move", hvis du vil flytte en fil til en mappe.


Del en mappe

Print guide

Step 1: Del en mappe I

I Dropbox har du også mulighed for at dele dine mapper med andre. Klik på pilen, der kommer til syne, når du kører musen hen over mappen og vælg "Invite to folder”.


Step 2: Del en mappe II

Nu skal du indtaste mailadresse på dem, du vil dele mappen med. De vil modtage en link til dén mappe, som du deler med dem.


Brug 'Public folder'

Print guide

Step 1: Hvad er 'Public folder?'

Da du oprettede din Dropbox, så du måske, at der automatisk er en mappe, som hedder "Public". Med den kan du dele filer med alle, også personer, som ikke har en Dropbox.

Public-mappen giver mulighed for at sende et link til en bestemt fil i din Dropbox til en anden. Ved at klikke på linket kan modtageren downloade filen til sin egen computer.


Step 2: Brug public folder

Hvis du vil dele en fil via Public-mappen, skal du først flytte eller uploade filen til mappen.

Hold musen over den fil du vil dele og klik på pilen til højre. Vælg "Copy public link", og kopier det link, som dukker op. Linket kan du nu sende til dem, som du vil dele filen med. Når de klikker på linket, downloader de automatisk din fil. 

Du kan altid fjerne filen fra din Public-mappe, og derefter kan andre ikke længere downloade filen.


Tip

  • Download Dropbox til din egen computer og brug programmet online på fælles computere.