Geocaching

Med Geocaching.com kan I tage på skattejagt i den virkelige verden lige udefor. I kan finde 'caches' med gps i geografi- eller idrætsundervisningen eller lægge skatte ud til hinanden på lokalhistoriske steder som en del af historieundervisningen.
Senest opdateret:
26. september 2011
Besøg website:
http://www.geocaching.com

Hvad er Geocaching?

Geocaching er en teknologisk skattejagt, hvor eventyrlystne mennesker verden over finder 'caches', altså små skatte, ved hjælp af gps. Idéen er at gå ud i naturen eller rundt i byen og finde ”caches” ved hjælp af f.eks. en mobiltelefon med indbygget gps. Skattejagten starter foran computeren, hvor man på f.eks. Geocaching.com finder koordinaterne til en cache. Sammen med koordinaterne ligger også en beskrivelse af stedet og et ekstra hint til, hvor man finder skatten. Koordinaterne vil hjælpe dig til at komme tæt på cachen, men derfra, er det op til dig selv at finde den. Kig rigtig godt efter og husk ikke at afsløre skatten for tilfældigt forbipasserende.

Nogle rutinerede geocachere lægger et signatur-item i de caches, som de finder. Det kan være en lille mariehøne, en glasdelfin, en golftee osv. Nogle geocatchere går meget op i at være den første, der finder en ny cache. I de fleste cacher er der et FFC, "First Finder Certificate".


Geocaching i undervisningen

  1. I natur/teknik kan I tage på skattejagt og arbejde med gps-koordinator og kompas.

  2. I historieundervisningen kan I finde eller placere caches på lokalhistoriske steder.

  3. Brug geocaching til orienteringsløb med gps i idrætstimerne.

  4. Brug geocaching i danskundervisningen og opbyg en historie op omkring skattejagt og gåder.


Guides

Opret bruger

Print guide

Opret en profil på geocaching.com - vælg den gratis version. Når din profil er oprettet, og du er logget på, kan du søge efter en geocache. Det er en god idé at se filmen (på 2 minutter) om geocaching.


Vælg en cache

Print guide

Vælg 'Search with Google Maps' og tast din destination ind - måske din by eller et sted, du skal hen på ferie. Så får du et kort med alle caches i området. Der er forskellige typer af caches; det lille grønne box-ikon er en traditionel cache, det gule ikon er en multi-cache, der består af flere små caches i samme område, og et spørgsmålstegn fortæller dig, at hér skal du løse en gåde, før du får positionen angivet.

Vælg en cache og notér cachens koordinator - hold også øje med 'hints' (ledetråde). Vær opmærksom på sværhedsgraden (1-5 stjerner) og terrænet (1-5 stjerner). Første gang er det en god idé at vælge en nem cache. Selv de nemme cacher ligger skjult og kan afhængigt af årstid, vejrforhold og vegetation være svære at finde. 


Find cachen

Print guide

Nu skal du ud for at finde din cache. Den kan være gemt rigtig godt! Du skal medbringe en lille ting (af en værdi af 5-10 kr.) til at bytte med - du tager skatten i cachen og lægger så din lille medbragte ting i stedet. Så er der også en skat at finde for til den næste geocacher. Skattene kan være alle former for små figurer, legetøj, mv.. Der må ikke lægges madvarer, blomster eller andre ting som kan tiltrække dyr eller rådne. Alkohol, fyrværkeri, cigaretter eller ting, som er strafbare må heller ikke lægges i cacherne. Man kan være heldig at finde en Geocoin eller en Travel Bug (se på geocaching.com, hvad det er).

Når du har fundet skatten, skal du skrive i den vedlagte logbog. Husk derefter at gemme kassen præcis det samme sted, som du tog den. Når du kommer hjem, skal du logge ind på geocaching.com og dele din oplevelse med andre under ”Log your visit”. Er du online i på findestedet, f.eks. med en iPad, kan du logge ind med det samme.


Gem selv en cache

Print guide

Hvis du selv har lyst til at gemme en cache, så skal du følge geocatching.com's anvisninger under ”how to hide a geocache”. Det tager lidt tid, men hvis I hjælper hinanden, kan en hel klasse sagtens få placeret en række nye caches i lokalområdet. Dét, der tager tid, er dokumentationen af, hvorfor der lige netop skal placeres en ny cache hér. Hvis jeres cache er gemt et svært sted, vil det være en god idé at tilføre hints.

Men man kan jo altid selv lægge nogle privte skatte ud, notere gps-koordinaterne og lade eleverne eller sine venner finde dem.


Tip

  • Hvis I har lyst til at lægge jeres egne caches ud, skal I afsætte tid til research. Alt skal godkendes af geocaching.com, før det bliver lagt online.