Google Earth

Med få klik giver Google Earth geografiske og kulturelle informationer fra hele verden. Udforsk verden i 3D og find billeder og informationer om forskellige lokationer og kulturelle attraktioner direkte på kortet.
Senest opdateret:
26. september 2011
Besøg website:
Google Earth

Hvad er Google Earth?

Google Earth giver mulighed for mange interessante klasseaktiviteter, der ikke kun drejer sig om geografi, men også litteratur, historie, matematik, miljøkundskab og meget mere. Det er et yderst indlevende redskab, hvor man nærmest flyver rundt i verden og kan se bygninger og landskaber i 3D.

Hvis du ikke før har oplevet Google Earth kan du, i første omgang, bare prøve at se jordkloden fra rummet og derefter langsomt zoome helt ind på taget af dit eget hus. Zoom ud igen og zoom ind på en strand på Zanzibar - det er en ret utrolig oplevelse.

Der er også mulighed for at finde meget nøjagtige koordinater til f.eks. gps og geocaching. Find koordinator fra et specifikt gadehjørne i din hjemby eller fra en grussti i Mexico.

Google Earth kræver download og installering - derfor skal man have adgang til computere, hvor installation er tilladt.


Google Earth i undervisningen

  1. Muliggør at udforske oceaner, verdensdele, himlen og meget mere i 3D

  2. Styrker elevernes fornemmelse for geografi i en visuel kontekts

  3. Muliggør arbejde med koordinater

  4. Kan understøtte forløb med udforskning af geografiske lokationer af historisk betydning


Guides

Installér Google Earth

Print guide

Step 1: Gå til Google Earth

Gå til www.google.com/intl/da/earth og klik på den blå knap 'Download Google Earth'.


Step 2: Download programmet

Nu kan du downloade og installere den version af Google Earth, som passer til din computers styresystem. Klik på 'Acceptér og download' midt på siden.

Hvis du ikke ønsker at installere Google Chrome-browseren samtidig med (dette er ikke nødvendigt for at bruge Google Earth), skal du blot fjerne fluebenet, hvor der står 'Få Google Chrome med...'.


Step 3: Installér

Når programmet er downloadet, er det klar til at blive installeret. Installér Google Earth ligesom du plejer at installere nye programmer.

Nu kan du åbne Google Earth. Første gang du åbner programmet, dukker der en pop-up frem med tips til, hvordan du kan bruge redskabet. Hvis du har lyst, kan du klikke igennem og blive klogere - du kan også bare lukke vinduet og gå i gang med at bruge Google Earth med det samme.


Funktioner

Print guide

Step 1: Menuen til venstre

"Flyv" direkte til en bestemt adresse ved at taste den ind øverst til venstre. Du kan også finde virksomheder eller få en rutevejledning ved at søge på virksomhedens navn eller adresse. Nederst i menuen kan du lægge forskellige lag på visningen. Hvis du f.eks. sætter flueben ved '3D-bygninger', vil kendte bygninger optræde i 3D.


Step 2: Menuen i toppen og zoom

Øverst på siden findes forskellige funktioner. Ved at køre musen over ikonerne kan du se, hvad hver funktion kan. Du kan f.eks. markere bestemte punkter på kortet og lave din egen rute.

Yderst til højre kan du zoome ind og ud på kortet ved at klikke på plus og minus. Hvis du trækker den lille gule mand ud på kortet, vil du få et 'street-view' - altså se stedet fra gadeplan. Ved hjælp af musen kan du flytte rundt på kortet ved at trække i det.


Step 3: Flere informationer

Ved at klikke på et punkt på kortet, i dette tilfælde ' Aros Aarhus Kunstmuseum', får du en pop-up med informationer, billeder og links om stedet.


GPS-koordinater

Print guide

Step 1: Indstillinger

Hvis du vil bruge Google Earth til at finde koordinater til gps, er det en god idé at rette indstillingerne, så du ser koordinaterne i decimalminutter. Disse koordinater vil nemlig kunne genkendes af en gps.

Klik på 'Google Earth' i den øverste menu og gå til 'Indstillinger'.


Step 2: Vælg decimalminutter

Nu kan du se dine indstillinger. Under '3D-visning' sætter du 'Vis breddegrad/længdegrad' til 'Grader, decimalminutter'. Den står sandsynligvis på 'Grader, minutter, sekunder', men de værdier kan en gps ikke genkende. Klik nu 'OK'.


Step 3: Aflæs koordinater

Når du har fundet et sted, hvor du vil hente koordinater fra, kan du aflæse dem i bunden af siden. De står med hvidt nederst på kortet. I eksemplet kan du se koordinaterne for Aros Kunstmuseum i Aarhus.


Tip

  • Google Earth kan bruges til forberedelse af geocaching-opgaver, hvor koordinaterne til gps'en kan findes på forhånd.