Google Search

Det er ikke for ingenting, at Google er den mest dominerende søgemaskine i verden. Brug Google Search til researchfasen, når der arbejdes med opgaver og præsentationer. Få mere præcise søgeresultater med disse søgetips.
Senest opdateret:
11. august 2011
Besøg website:
http://www.google.com

Hvad er Google Search?

Google - den mest dominerende søgemaskine derude.

Det kan være, at du allerede bruger navnet som udsagnsord, når du beder folk om at "google" noget. Men internettet er et stort sted, og selvom Googles søge-algoritme er smart, så ender man nemt med nogle meget store søgeresultater, der kan være svære at overskue. Derfor kender den gode informationssøger disse små genveje i guiden nedenfor, der hurtigt kan indsnævre en søgning og dermed spare tid og spildte klik.


Google Search i undervisningen

  1. Google Search er et uundværligt redskab i researchfasen af projektopgaven og andre opgaver

  2. Giver mulighed for diskussion af online kilder – lad eleverne tage stilling til kvaliteten af det materiale, de finder

  3. Mulighed for at søge efter billeder til præsentationer og opgaver. Husk at kreditere (skriv hvor du har lånt billedet fra)


Guides

Nøgleord

Print guide

Når du søger, skal du bruge centrale nøgleord i stedet for generelle termer, der passer ind i alle mulige sammenhænge. Google returnerer kun resultater, der indholder alle dine søgeord, så vælg dem med omhu - og tilføj gradvist flere for at indsnævre søgningen.

Google købte for nogle år siden Youtube. Hvis du vil vide hvad købsprisen var i dollars, så er de centrale nøgleord her 'google', 'youtube', 'køber' (eller 'buys') og 'dollars'. Søger du på disse fire ord finder du hurtigt ud af, at prisen var 1,65 mia. dollars.

Prøv at bruge centrale nøgleord her: Hvad blev Myspace købt for? Og af hvem? Og hvornår?


"Citationstegn"

Print guide

Hvis det er vigtigt for din søgning, at søgeordene står i en bestemt rækkefølge, så brug gåseøjne (citationstegn) til at indramme din søgestreng. Normalt kigger Google blot efter, om søgeordene i det hele taget findes på en internetside i vilkårlig rækkefølge, hvilket kan være uhensigtsmæssigt ved f.eks. søgninger på citater eller navne.

Laver du en almindelig - og vilkårlig søgning på ordene: At være eller ikke at være - får du over 6 mio. resultater tilbage. Laver du derimod en eksakt søgning på den eksakte streng "at være eller ikke at være" kommer vi straks ned på et par tusinde.

Hvor mange resultater får du på en søgning på dit eget navn - med og uden citationstegn?


- Minustegn

Print guide

Du kan udelade ord i en søgning ved at sætte et minustegn foran. På den måde vil Google ikke medtage de sider, hvor ordet optræder, i din søgning. Leder du f.eks. efter Ray Ban solbriller, men ikke er interesseret i Wayfarer-modellen skal du søge på: Ray Ban solbriller -wayfarer. Er du heller ikke interesseret i aviatormodellen tilføjer du blot -aviator til din søgestreng.


Site:

Print guide

Du kan søge på sider på et enkelt domæne ved hjælp af formuleringen 'site:'. De fleste websites har i dag deres egen søgefunktion, men den er sjældent lige så god som Googles. Desuden kan du også hurtigt gennemsøge flere forskellige domæner fra Google uden først at skulle besøge sitet og bøvle med dets søgefunktion.

Vil du f.eks. se, hvad politiken.dk har skrevet om robotter skal du søge på robotter site:politiken.dk. Det er vigtigt, at der ikke er mellemrum mellem kolon og domænenavn.


Related: & Mere

Print guide

Step 1: Related:

Kender du et godt website og søger lignende sider kan du søge 'related:'. Måske er man vokset fra Arto og med søgningen: related:arto.dk vil der være forslag til andre online communities. Denne funktion virker dog bedst med større websites som udgangspunkt for søgningen (som f.eks. Arto).


Step 2: Mere

De tips, som vi har præsenteret, er kun et lille udpluk af udvidede søgefunktionaliteter i Google. F.eks. kan du med Google Book Search søge i bøger, og Google har såmænd også en valutaomregner og en simpel lommeregner. For os med hang til nørdehumor, kan søgemaskinen endda give svar på det ultimative spørgsmål. Det hele og meget mere kan findes her. Og der er også altid muligheden for avanceret søgning.


Tip

  • Når du finder materiale og hjemmesider, så tjek hvem der er afsender, og hvornår siden sidst er opdateret.