Launchball

Launchball er et online spil, som udfordrer elevernes viden om det naturvidenskabelige felt. Spillet er sjovt og lærerigt og muliggør en legende tilgang til at arbejde med principper fra fysik og kemi.
Senest opdateret:
26. october 2011
Besøg website:
Launchball

Hvad er Launchball?

Launchball er et simpelt spilkoncept, som er udviklet af Science Museum i London. Spillet ligger som en gratis service online og er udviklet med henblik på at kunne bruges i en læringssammenhæng. Det trækker på elementer fra fysikken og kemien og fordrer, at eleverne selv kan tænke kreativ og selvstændigt og skabe forståelse for fysikkens elementer.

Spillet går i sin enkelhed ud på, at man skal flytte en kugle fra ét sted til et andet. Måden man gør det på, er ved at påvirke kuglen indirekte via forskellige elementer, som banen stiller til rådighed. Elementer gør brug af principper fra fysikkens og kemiens verden:

 • Tyngdekraft
 • Vindkraft
 • Vandkraft
 • Solenergi
 • Elektriske ledere & varmeledere
 • Elektromagnetisme

Man skal sætte sig ind i principperne, for at få kuglen til at nå i mål, så man kan avancere i spillet. Undervejs får man, på engelsk, diverse oplysninger, om de forskellige elementer, så man også lærer noget nyt løbende. Banerne har ofte flere løsningsmuligheder, så spillet fordrer også konkurrence på både tid og opfindsomhed.

Spillet kan bruges som et selvstændigt indslag i undervisningen, eller som en del af et forløb. Det er en god idé, at I på klassen taler om de elementer og principper, som spillet præsenterer, for at få fuldt indblik i den læringsmæssige kontekst.


Launchball i undervisningen

 1. Et engagerende redskab til at arbejde med principper fra fysik og kemi

 2. Muliggør spil og leg direkte i undervisningen

 3. Lader eleverne udfolde deres kreativitet ved at lave baner og opgaver til hinanden

 4. En legende tilgang til fysik/kemi-undervisningen


Guides

Spil Launchball

Print guide

Step 1: Åbn Launchball

Det første du skal gøre, er at besøge Launchballs hjemmeside, som du finder under på Science Museums side: www.sciencemuseum.org.uk/launchpad/launchball/. Klik på 'Play the levels' for at komme i gang.


Step 2: Ny spiller

Launchball spørger nu, om det er første gang, du spiller, eller om du har en kode fra et tidligere spil. Klik på 'No, I'm new' for at komme i gang.


Step 3: Vælg spil

Du får nu tre spilmuligheder. Hvis det er første gang, du skal spille, er det en god idé at starte med 'Warm up'-spillene. Bagefter kan du fortsætte med 'The levels', som er 30 baner som bliver sværere og sværere. Den tredje mulighed er spil, som andre brugere har lavet og som er blevet udvalgt af Launchball. Klik på 'Warm up' og vælg den første bane 'Blown away'.


Step 4: Hvordan spillet spilles

Du får nu en kort tretrins-beskrivelse af, hvordan spillet skal spilles. Når du er klar, klikker du på 'Continue'.


Step 5: Første spil

Nu åbner spillet og du er klar. Vær opmærksom på at spillet er på tid. Du kan følge med i tiden øverst i spilvinduet. Under vinduet i venstre side, kan du se de elementer, du har til rådighed. Ved at køre musen hen over dem, får du en kort beskrivelse. Du kan også få beskrivelser af de elementer, som allerede er på banen via musen. For at bruge elementerne under banen, skal du blot klikke på dem, trække dem ind på banen og placere dem, hvor du har lyst. Når du er klar til at se, om dine placeringer kan få kuglen i mål, skal du klikke på 'Test' under banen i højre side. Hvis du ikke kan gennemføre banen, skal du ikke give op. Ved at klikke på 'Hint' over banen i højre side, kan du få lidt hjælp til, hvordan den kan gennemføres.


Gem dine spil

Print guide

Step 1: Gennemført spil

Når du får kuglen til at nå i mål, dukker der en boks op. Den fortæller dig en lille historie omkring det element, du har brugt i banen, og så har du nogle muligheder. Nederst i boksen har du mulighed for at se spillet igen ('Replay'), for at gemme ('Save) eller blot fortsætte til næste spil ('Continue'). Hvis du ikke er færdig med at spille, kan du bare fortsætte, men hvis du vil stoppe for nu, er det en god idé at gemme dine spil, så du kan fortsætte, hvor du slap, næste gang du vil spille. Klik på 'Save'.


Step 2: Gem dine spil

Klik nu på 'Yes, save' og indtast din emailadresse. Når du klikker på 'Submit' får du tilsendt en kode, som du kan bruge til at logge på næste gang, du vender tilbage til Launchball.


Lav dine egne baner

Print guide

Step 1: Lav baner

Fra forsiden af Launchball kan du vælge selv at lave baner, som andre kan gennemføre. Det er en god idé først at lave baner, efter at have gennemført flere at Launchballs-baner. Det giver en god forståelse for, hvordan baner kan sammensættes. Vælg 'Create and share' for at lave din egen bane.


Step 2: Kom i gang

Klik nu på det gule +, hvor der står 'Create a level now'.


Step 3: Tre trin

Du får nu vist den tretrinsproces, du skal igennem, for at lave en bane. Klik på 'Continue' nederst i højre hjørne.


Step 4: Vælg design og elementer

Først skal du vælge rammen for din bane, hvorefter du kan indsætte de elementer, klodser osv., som du vil have på banen. Husk løbende at teste, om du kan få kuglen i mål med de elementer, du udvælger. Når du er færdig med at designe banen, kan du klikke på pilen i højre side af banen.


Step 5: Finpuds banen

Du har nu mulighed for at finpudse banen ved at fjerne nogle klodser eller tilføje flere elementer. Når du fjerner klodser, bliver de lagt ned under banen så dem, der skal løse den, selv skal placere dem. Når du tilføjer flere elementer, muliggør det, at man kan finde andre løsningsmuligheder, end den du oprindeligt havde tænkt. Når du er tilfreds, skal du klikke på 'Continue', og til sidst kan du dele banen med dine venner.


Tip

 • Launchball fås også som app til iPhone, iPod og iPad.