Twitter

Twitter er en mikrobloggingtjeneste, hvor man kan dele links og gode idéer med klassen og resten af Twitterverdenen. På Twitter kan man f.eks. følge Barack Obama og hver dag se, hvad han gerne vil fortælle verden på bare 140 tegn.

Hvad er Twitter?

Mikroblogging med Twitter handler i høj grad om at dele viden. Del f.eks. links, billeder og video. Man kan også skrive korte kommentarer og spørgsmål. En mikroblog er, som navnet antyder, mindre end en traditionel blog. På Twitter kan man skrive 140 tegn per besked.

Man skriver til en mere eller mindre lukket skare af venner, eller 'Followers' som Twitter kalder dem. Dine followers kan svare på dine tweets, og således kan mikroblogging bruges til at kommunikere om et emne i et stort forum. Du kan selvfølgelig også følge andre på Twitter og se, hvilke tweets de deler med verden.

Twitter kan bruges både fra computeren og mobiltelefonen. Det er altså både muligt at holde sig konstant opdateret.


Twitter i undervisningen

  1. Brug Twitter til videndeling og som inspiration

  2. Fordrer at elevernes tweets har en vis kvalitet, da det ikke kun er klassen, som kan følge med

  3. Giver forståelse for at være en del af et større community

  4. Eleverne kan hjælpe hinanden ved at stille og besvare spørgsmål over tweets

  5. Brug Twitter som et supplement til analyser i dansk og samfundsfag


Guides

Opret Twitterkonto

Print guide

Step 1: Tilmeld dig

Gå til Twitter.com og udfyld felterne midt på siden med dit navn, din email og et valgfrit password. Klik på 'Sign up'.


Step 2: Dit brugernavn

På næste side godkender Twitter dine informationer og foreslår et brugernavn. Hvis du ikke er tilfreds med navnet, er det nu, at du kan ændre det.

Der er også et lille flueben, hvor der står 'Keep me logged-in on this computer'. Hvis du sidder med en af skolens computere, anbefaler vi, at du fjerner fluebenet, så andre ikke kan gå på Twitter fra din konto og tweete i dit navn.

Klik til sidst på 'Create my account'.


Step 3: Følg andres tweets

Twitter foreslår nu nogle profiler på Twitter, som du kan følge. Du kan altid finde nogen at følge, men hvis et forslag ser spændende ud, skal du bare klikke på 'follow' ud for den konto.

Klik på 'Next step' og udfyld nu dine interesser. I det sidste step kan finde dine venner på Twitter - f.eks via din emailkontos adresseliste.


Brug Twitter

Print guide

Første gang du kommer til din Twitter-forside, vil den se nogenlunde ud som på billedet nedenfor. I det øverste felt kan du skrive tweets (op til 140 tegn). Klik på 'Tweet', når du vil sende din besked ud, så andre kan se den.

Under 'Who to Follow', i den sorte menu i toppen, kan du finde andre at følge. Når du følger andre, vil deres beskeder eller opdatering dukke op på din forside.


Overblik med # og Tweetwally

Print guide

Step 1: Brug hashtag (#)

Hvis I arbejder med et bestemt emne i klasse, kan I samarbejde og dele jeres gode links og idéer på en Tweetwally. Måske arbejder I med emnet 'Future living'  - så skal alle bare tagge sine tweets om emnet ens - f.eks. med  #futureliving. Se billedet nedenfor.


Step 2: Opret en Tweetwally

Nu kan du oprette en Tweetwally, som samler og viser alle tweets med lige præcis det tag. Gå til Tweetwally.com, skriv jeres nøgleord i feltet ved siden af hashtagget (#) og klik på 'GO'.


Step 3: Overblik

Nu får du en oversigt over alle tweets, som er tagget med lige præcis dét nøgleord. I kan altså se både jeres egne tweets, men også alle andres tweets tagget med samme nøgleord. Hvis I gerne vil nøjes med klassens tweets, må I vælge et mere specifikt nøgleord (f.eks. #Engskolen-future-living). Oversigten opdateres konstant.


Tip

  • Brug hashtag (#) i dine tweets. Så kan man finde dine tweets, når man søger på nøgleordet. Kombinér med en Tweet wally. Se hvordan i vores guide til Twitter nederst på siden.